Olympiërs die uit de gemeente Renkum kwamen

Portland, Weymouth
Portland, Weymouth
Foto: Toppers, pixabay

Het is binnenkort weer tijd voor de Olympische Spelen. Dit jaar in Brazilië. Heel wat olympiërs reizen al af naar het land om deel te nemen.

De spelen duren van 5 tot en met 21 augustus en de sporters komen overal vandaan. De Renkumse Xan de Waard reist als hockeyster mee. Hans Peter Minderhoud en Edward Gal als dressuurruiters maar wist je dat er in het verleden meer Renkumers deelnamen aan de Spelen? En brachten zelfs een medaille mee terug!

Wilma van den Berg

Wilma deed in 1968 mee aan de Spelen in Mexico. Ze behaalde de vierde plaats met haar team in de estafette 4×100 meter. Ze nam alleen ook nog deel aan de 100 meter sprint, ze werd 7e.

In 1972 was ze ook aanwezig in München. Bij de 100 meter sprint kwam ze tot de kwartfinales en bij de 200 meter tot de halve finales. Na het drama wat zich daar afspeelde met de Israëlische ploeg, heeft ze zich teruggetrokken.

Wilma werd in 1947 in Uden maar woont nu in Oosterbeek

Piet de Zwarte

In 1976 deden Piet en zijn teamgenoten mee met waterpolo aan de Zomerspelen 1948 in Montreal, Canada. Ze behaalden de 3e plaats en namen dus de Bronzen medaille mee naar Nederland.

Piet werd in 1948 geboren in Renkum

Marion Bultman

Deze zeilster nam in 1988 deel aan de Zomerspelen in Seoul, Zuid-Korea. Ze deed mee aan het onderdeel 470 Klasse en behaalde de 13e plaats met 96.0 punten. Ze nam dus helaas geen medaille mee naar huis.

Marion werd in 1960 geboren in Oosterbeek

Kay van Dijk

Met zijn team nam Kay in 2004 mee aan de Zomerspelen in Athene, Griekenland met volleyballen. Ze behaalden de 9e plaats, ook helaas geen medaille voor Nederland.

Kay werd in 1984 geboren in Oosterbeek.

Hans Peter Minderhoud

Hans Peter deed mee aan de Spelen in 2008 in Hong Kong met zijn paard Exquis Nadine. Zij wonnen de zilveren medaille met de Nederlandse dressuurploeg. Ook dit jaar in Rio rijdt hij weer mee.

Hans Peter is geboren in 1973 in Westkapelle maar woont nu in Oosterbeek

Meike de Nooij

Meike deed mee aan de Spelen in 2008 in Hong Kong en behaalde de 1e plaats met haar team bij het onderdeel waterpolo. Een gouden plak nam ze mee naar huis.

Meike is in 1983 geboren in Eindhoven maar woont nu in Renkum

Edward Gal

Edward deed in 2012 mee aan de Spelen in Londen. Hij won brons met het Nederlandse dressuurteam. Ook hij doet weer mee in Rio.

Edward is geboren in Rheden in 1970 maar woont nu in Oosterbeek

Xan de Waard

Xan doet mee aan de Spelen in Rio de Janeiro 2016. Ze speelt met haar team mee met de hockeywedstrijden en hopelijk winnen ze een medaille voor Nederland!

Xan werd in 1995 geboren in Renkum

Bron: RTLNieuws en andere Renkumers

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen