Nog even en dan start de 70e Airborne wandeltocht

Foto: Renkum Nieuws

Het zal niemand die de laatste tijd door Oosterbeek heen is gekomen ontgaan zijn: de Airborne Wandeltocht komt er aan. Dit jaar is het alweer de 70e keer dat de tocht gehouden wordt.

De Airborne-boog staat al een tijdje op de Utrechtseweg zodra je Oosterbeek binnenkomt vanuit Doorwerth. Op het gemeentehuis hangen de mooie nieuwe banners in de Airborne-kleuren en aan de lantaarnpalen hangen eenzelfde soort banners.

De organisatie van de wandeltocht is vast van plan er een bijzonder jubileum van te maken op 3 september. Met hulp van talloze vrijwilligers en twee prachtige cadeaus waar de wandelaars ook volop kunnen genieten, lijkt ons dat geen probleem.

Eerbetoon

De SKHV (Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht) heeft aangekondigd alle wandelaars te willen begroeten vanuit de lucht. Als cadeautje, omdat het de 70e keer is. Daar is de organisatie terecht opgetogen over. De SKHV houdt propellervliegtuigen die in gebruik zijn geweest bij de Koninklijke Luchtmacht in de lucht.

Oude vliegtuigen worden weer luchtwaardig gemaakt en zo gehouden. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een vliegend museum met diverse historische, militaire vliegtuigen. Met de vliegtuigen leverden zij een bijdrage aan diverse films zoals: ‘A Bridge too Far’, ‘Soldaat van Oranje’, ‘De Aanslag’ en ‘Zwartboek’. Op 3 september komen zij onder andere met de historische Beechcraft D18s door het Oosterbeekse luchtruim.

Nog een cadeau

Een paar betrokken ondernemers uit Oosterbeek vonden ook dat de 70e editie een cadeautje verdient en zorgden ervoor dat het Kamper Trompetter Korps acte de preseance zal geven. Zij zullen de wandelaars muzikaal begeleiden als zij binnenkomen samen met nog eens zo’n 28 andere beroemde muziekkorpsen en Pipes&Drums bands.

Het Korps is wereldberoemd en werd maar liefst zesmaal onderscheiden met goud en heeft diverse Nationale titels. “De hoge intensiteit in uitvoering en de muzikale impactmomenten zijn kenmerkend voor de optredens van deze topshowband uit Nederland.” staat er op hun website en als je onderstaand filmpje bekijkt, is daar niets van gelogen.

(lees verder onder filmpje)

War Child

Maar er is meer, zo maakt War Child voor het eerst zijn opwachting tijdens de Airborne Wandeltocht. Zij hebben als gemeenschappelijke noemer dat zij zich beide inzetten voor de gevolgen van de oorlog. De Airborne in de vorm van herdenken en eren van militairen, War Child voor een betere toekomst van kinderen uit de meer recentere oorlogsgebieden.

ArtBorne

Voor de 8e keer vindt dit jaar ook weer het beeldende kunstproject ‘ArtBorne’ plaats. De Renkumse Stichting Scarabee heeft de kunstenaars Jeroen Bisscheroux uit Amsterdam en de Maastrichtse Ines den Rooyen hiervoor uitgenodigd.

Aan het eind van de route, langs de Italiaanseweg, komen twee grote geluidshoorns te staan. Zinnen van wandelaars schallen daaruit. Maar in het Europlanto. Dat is een door de Italiaan Diego Marani ontworpen kunsttaal

Wil je meelopen met deze 70e editie van de Airborne Wandeltocht? Kaarten zijn nog te krijgen en te bestellen via de website.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen