Herdenkingsceremonie Dreyeroord Oosterbeek

Zondagmiddag, na de officiële herdenkingsceremonie op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek liep een deel van de aanwezigen door naar Dreyeroord, The White House.

De Werkgroep Behoud Dreyeroord had een kleine ceremonie georganiseerd die om 13:30 begon want wellicht, zou dit de laatste keer zijn dat het mogelijk was terwijl Dreyeroord nog stond.

KOSB

Speciale gast was Geoff Roberts, veteraan, 7th Regiment van de KOSB, hij was in de aanwezigheid van zijn familie. Toen zij zaten en iedereen nog rustig stond te babbelen, begonnen de Pipes & Drums te spelen. Ze stonden in de half-track die voor Dreyeroord stond geparkeerd. Er klonk er een commando en onder leiding stapten vier vlaggendragers van The Royal Brittish Legion naar voren en namen hun post in, aan weerszijden van de ingang.

Sander Wolterink sprak namens Behoud Dreyeroord en verwelkomde de aanwezigen. Daarna werden een paar woorden gezegd namens het Brittish Defence Attaché for The Netherlands, Belgium and Luxembourg. Niall Cherry  van de Arnhem Veterans Club las een stuk voor uit een dagboek van een veteraan en riep de aanwezigen op de petitie te tekenen voor het behoud van Dreyeroord.

The Last Post

Iedereen stond op toen de Last Post begon te spelen. Daarna een minuut stilte waarbij meerdere aanwezigen het met moeite droog hielden. Daarna volgde ‘Lament’ op de doedelzak, gevolgd door de ‘Reveille’, die weer geblazen werd.

Het viel een paar mensen op dat er een vlinder voor Geoff Roberts neerstreek. Hij zag het zelf ook niet. De dagpauwoog bleef voor hem zitten in het gras en flapperde met haar vleugels bijna op de maat van de doedelzak. Bij de ‘Reveille’ vloog ze weer op.

Kransen

Er werden een aantal kransen gelegd. Diverse mensen en organisaties wilden er graag een komen leggen, waaronder natuurlijk de werkgroep zelf. Wiljo Pas legde namens hen de krans. De andere kransen werden gelegd uit naam van de Britse ambassade in Nederland en The British Armed Forces, The Arnhem Veterans Club, The Arnhem Fellowship 1944 en The Brittish Legion, Holland Branch.

Geoff Roberts was zichtbaar geëmotioneerd gedurende de ceremonie. Geflankeerd door zijn kleinkinderen zat hij in het midden van de rij genodigden. Daarnaast de zoon, kleinzoon en twee achterkleinzonen van John ‘Jack’ Hollington Grayburn die postuum onderscheiden werd met de Victorian Cross.

Zijn zoon John, die bijna 2 jaar was toen zijn vader sneuvelde, legde een krans namens alle kinderen van Market Garden veteranen. Matthew en Peter Grayburn legden een krans namens alle kleinkinderen.

Ook Geoff Roberts zelf legde een krans. Die had hij meegebracht met de Poppy’s en het logo van de King’s Own Scottish Borderers in het midden. 92 Jaar en hij liep rustig maar vastberaden naar de deur om zijn krans tegen de deur aan te zetten..

Weet je nog, in de kelder

Geoff’s kleinkinderen vertelden dat hij normaal niet zo’n moeite had zijn emoties in de hand te houden. Voor de ceremonie was hij benaderd door een oudere dame die hem vertelde als 8-jarig meisje in de kelder te hebben gezeten terwijl Geoff en zijn kameraden The White House beurtelings probeerden te veroveren of te verdedigen. Ze woonde hier nog in de straat.

Het was zo’n vreselijk lawaai geweest, vertelde ze Geoff. “Sorry about that.” had hij gezegd. Dat had hem veel gedaan zei zijn kleindochter.

Tijdens een eerder bezoek aan Dreyeroord liet Geoff Roberts al weten het heel erg te vinden dat Dreyeroord op de slooplijst stond. Zijn dochter vertelde dat het hem erg veel doet. Maar ook hun, als familie

Ze zei dat ze hoopte, dat er iemand was die er voor kon zorgen dat The White House blijft staan.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen