Een beestenboel in verzorgingshuis Beekdal in Heelsum

Foto: Renkum Nieuws

Een echte beestenboel: lieve, zachte konijntjes, mooie witte duiven, statige hanen en zacht piepende cavia’s,  kwamen afgelopen donderdag op bezoek bij bewoners van verzorgingshuis Beekdal in Heelsum.

De dieren zijn allemaal handtam gemaakt door Boer Wim uit Rhenen en hun gezondheid is uitstekend, ze worden dan ook regelmatig getest. In tegenstelling tot echte boerderijdieren, zien ze er meer uit alsof ze model moeten staan bij een dierenshow.

Koolmees

Op de afdeling Koolmees van Beekdal zitten ouderen die beginnende tot ver gevorderde dementie hebben. Beekdal organiseert diverse activiteiten voor hen en een bezoek van deze beestenboel is er één van.

Boer Wim is met assistentie van Jacob gekomen en samen houden ze de dieren goed in de gaten. Soms vindt iemand het toch een beetje eng als één van de dieren ineens op schoot komt zitten. Sommige hanen zijn erg brutaal, net als de witte duiven en vliegen soms maar zo bij iemand op de rollator of nog dichterbij.

In een hoek van de gezellige woonkamer zitten mevrouw van Beele en meneer Maassen gemoedelijk naast elkaar

Kippentaal

beestenboelKareltje Haan heeft het uitstekend naar zijn zin bij mevrouw van Beele op schoot. Het is net alsof ze samen hele gesprekken houden. Niemand weet waar ze het over hebben maar ze zijn het roerend met elkaar eens.

Misschien komt dat wel omdat Kareltje eigenlijk een Aziatische haan is en mevrouw van Beele de hele wereld over is geweest, inclusief Azië.

“Ik had hele reislustige ouders die me overal mee naar toe namen.” vertelt ze, “Tja, en daarom ben ik daarna misschien ook wel een reislustige man getrouwd.”

Ze noemt de landen op waar ze allemaal is geweest en heeft gewoond; om jaloers van te worden en het geeft mevrouw van Beele mooie herinneringen waar ze ook leuk over vertelt.

Nieuwsgierige duifbeestenboel

Het eerste wat de witte duif doet die bij meneer Maassen gaat zitten, is in zijn nek kruipen. Meneer schrikt even en begint dan al snel te glunderen.

De duif kijkt nieuwsgierig naar zijn oor en wang, maar als meneer Maassen zijn hoofd naar de duif draait, kijkt die snel stoïcijns naar voren: ‘Ik doe niks’.

Als meneer weer naar voren kijkt, gaat de duif weer verder met het inspecteren van zijn gezicht. Dit gebeurd een paar keer, een grappig één-tweetje tussen mens en dier.

Opruimen

Na een uurtje zit het er weer op voor de beestenboel. Boer Wim begint met Jacob alle dieren in hun vervoershokken te doen. Een aantal weet al precies hoe het werkt. Ze tippelen naar voren zodra de kist op de tafel wordt gezet.

Behalve Kareltje. Al vanaf dat hij bij mevrouw van Beele is meegenomen en op de tafel is gezet, waar ie meteen weer van af sprong, staat ie luid protesterend op de vloer.

Jammer, maar hij gaat toch mee, tijd is tijd en Lydia staat al klaar met de stofzuiger om de boel snel weer aan kant te maken.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen