La fille inconnue in het Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op vrijdag 9 en zondag 11 december vertoont Filmhuis Oosterbeek Le fille inconnue van de wereldvermaarde gebroeders Dardenne.

Een jonge dokter, Jenny Davin, heeft tijdelijk de praktijk overgenomen van een oude, zieke collega.

Stagair

Hoewel ze zelf nog haar plaats moet vinden, is ze al een stagiair aan het begeleiden. Die meteen slecht scoort. Wanneer een kind in de wachtkamer een aanval van epilepsie krijgt, verstijft hij en wordt door haar prompt op een fikse uitbrander getrakteerd: “Een goeie dokter moet zijn emoties onder controle houden”, zegt ze.

Dat ze alles onder controle heeft, demonstreert ze even later door niet open te maken als een uur na sluitingstijd van haar kabinet de bel nog rinkelt. Maar de volgende dag weet de politie haar te melden dat de jongedame die aan haar deur stond, dood is aangetroffen. Haar identiteit is onbekend.

Schuldgevoel

Gedreven door schuldgevoel geeft Jenny mooie carrièrekansen op en stelt ze alles in het werk om de naam van het meisje te vinden. Waarmee de Dardennes haar wel heel hard op de vingers tikken, voor een fout die ze niet heeft gemaakt.

Schuld en boete, verantwoordelijkheidszin. Thema’s in overvloed, maar zo behandeld dat de Dardennes hetzelfde verwachten van de mensen in de zaal als van hun hoofdpersonage: dat we niet wegkijken als het er toe doet.

De verhaalstructuur van La fille inconnue heeft namelijk nogal wat weg van hun sterkere voorganger Deux jours, une nuit (2014), waarin Marion Cotillard met een vernederende rondgang langs collega’s haar baan hoopt te redden. Maar binnen hun persoonlijk afgebakende kader van rechtlijnig, uitgebeend realisme blijven de Dardennes voorlopig onovertroffen.

Deze film is te zien op vrijdag 9 december om 21.00 uur en zondag 11 december 20.00 uur in Filmhuis Oosterbeek. Kaartjes kunt u bestellen via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen