Sociaal drama I, Daniel Blake in Filmhuis Oosterbeek

Foto: Filmposter

Op vrijdag 20 en zondag 22 januari vertoont Filmhuis Oosterbeek het sociale drama I, Daniel Blake van de befaamde Engelse regisseur Ken Loach.

Loach maakt al vijftig jaar films over hoe de kleine mens moet vechten om rechtop te blijven en slaagt daar met I, Daniel Blake buitengewoon goed in. Hij won met deze film de Gouden Palm op het festival van Cannes.

Bureaucratisch

Zijn film gaat over een kinderloze weduwnaar Daniel die tegen de 60 aanloopt, timmerman is van beroep en er na een zware hartaanval niet in slaagt om zijn uitkering van het ziekenfonds verlengd te zien, terwijl de dokter arbeidsongeschikt heeft verklaard. Hij gaat in beroep, maar loopt vast in een cynisch en destructief bureaucratisch systeem.

Terwijl professioneel argwanende loketmedewerkers hem als ‘weigeraar’ categoriseren en met sancties dreigen, demonstreren Loach en zijn vaste scenarist Paul Laverty in tal van scènes de altruïstische inborst van diezelfde Daniel. Die springt direct op de bres voor Katie, een alleenstaande moeder die al even onrechtvaardig wordt behandeld door de instanties.

Hij ontfermt zich over haar kinderen, zonder ook maar iets terug te verlangen. Slechts bij een jonge vrouw die net als hij een slachtoffer is van een politiek die het niet op de kleintjes begrepen heeft, vindt hij gehoor.

Weggecijferd

Loach maakt van de mensen die het systeem tot nummers heeft weggecijferd, weer mensen. Hij doet dat in een heel eenvoudige en even efficiënte beeldtaal en met acteurs die zeer authentieke vertolkingen neerzetten.

Zo zien we dat het systeem goeie, fatsoenlijke mensen uitspuwt en dat elk van ons morgen een Daniel Blake kan zijn. Een zoveelste aanklacht tegen een onmenselijk beleid en een kafkaësk verhaal dat met heel veel humor, warmte en tederheid gebracht wordt.

Deze film is op vrijdag 20 januari om 21.00 uur en zondag 22 januari om 20.00 uur te zien bij Filmhuis Oosterbeek. Reserveren is aan te raden. U kunt uw kaarten bestellen via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen