Renkum haalt als eerste gemeente het certificaat CO2-Prestatieladder

Foto: Renkum Nieuws

Als eerste gemeente in Nederland ontving de gemeente Renkum dinsdag het certificaat CO2-Prestatieladder. De certificering werd behaald voor niveau 3.

“We zijn zelfs nog eerder dan het ministerie!”

Opgetogen

Wethouder Wendy Ruwhof is opgetogen. Volgende week is ze uitgenodigd voor de uitreiking van het certificaat op het ministerie van Infrastructuur en Milieu maar de gemeente Renkum, is dus eerder.

Een hele prestatie. Het is een heel werk om in aanmerking te komen voor een certificaat. Er zijn vijf niveaus met bijbehorende aspecten waaraan een organisatie moet voldoen.

  • Niveau 1: Inzicht in belangrijkste energiestromen
  • Niveau 2: Inzicht in eigen energie verbruik + wil op de reduceren
  • Niveau 3: CO2 footprint conform norm + kwantitatieve reductiedoelstellingen
  • Niveau 4: CO2 bewust handelen en reductie initiëren in samenwerken met keten
  • Niveau 5: Leveranciers bevragen en behalen van CO2-doelstellingen

Vooral niveau 1 koste veel tijd vertelt Wendy Ruwhof. “Niet eenvoudig om in kaart te brengen hoeveel CO2 uitstoot we hebben in de gemeente. Op zoveel fronten moet je dan gaan kijken. Normaliter wordt dit geschat en nu hebben we 95% van de uitstoot in kaart kunnen brengen.” En zodra je dat weet, kun je beginnen aan de ambitie de uitstoot omlaag te brengen.

Er is een inventarisatie gemaakt van mogelijkheden om de uitstoot verder terug te brengen en de gemaakte plannen zijn haalbaar.

Fase 1

Dit is pas fase 1, maar toch is wethouder Ruwhof trots op de gemeente: “Het is een prestatie én een beginpunt. We hebben veel moeten doen en zoveel mensen, zeker hier op het gemeentehuis, hebben hieraan bijgedragen. Die CO2 gaat naar beneden!” zegt ze vastbesloten.

Over drie jaar wordt er opnieuw getoetst. Dan zal de CO2 uitstoot lager moeten zijn als dat nu het geval is. Die toetsing is streng volgens de wethouder.

De CO2-Prestatieladder

De CO2-Prestatieladder is in het leven geroepen om bedrijven en organisaties te helpen bij de reductie van CO2. Pro-Rail was het eerste bedrijf dat de certificering binnenhaalde. Op dit moment zijn er zo’n 800 certificaten uitgereikt, aan de KNVB bijvoorbeeld, maar ook aan bedrijven op het gebied van de bouw, afval en groen.

Bij de ontwikkeling is uitgegaan van twee uitgangspunten:

  • maximale gerichtheid op eigen initiatief, praktische resultaten en innovatie;
  • minimale belasting en belemmering van de onderneming door regels en voorschriften.

Het doel van de ladder is niet alleen bedrijven te stimuleren de eigen CO2 uitstoot te verlagen. Middels de ladder is ook de uitstoot van hun leveranciers te zien en zo wordt het instrument gebruikt bij aanbestedingen. Hoe hoger een bedrijf op de ladder scoort, hoe hoger het ‘gunningsvoordeel’. Niveau 4 en 5 laten zien dat een organisatie samenwerkt met andere bedrijven die ook actief maatregelen uitvoeren om de CO2 uitstoot te verminderen.

Een aanbestedende organisatie bepaalt hoe groot het gunningsniveau is per niveau op de ladder. Een bedrijf wat zich inschrijft voor een aanbesteding krijgt een (fictieve) korting op de inschrijf prijs. Een bedrijf op niveau 1 welke zich inschrijft voor hetzelfde bedrag als een bedrijf op niveau 3, zal de opdracht niet gegund worden.

Zo stimuleert de ladder samenwerken en alleen door samen te werken, zal de totale CO2 uitstoot overal afnemen.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen