112

WhatsApp-buurt borden gemeente Renkum

Foto: WhatsApp Buurt Preventie

Morgen, woensdagavond 20 januari is de bijeenkomst op het gemeentehuis voor inbraakpreventie van de politie, waarin ook uitleg over WhatsApp buurten gegeven wordt. Burgemeester Gebben biedt daar de eerste van vijf WhatsApp-Buurtpreventie borden aan. Dit vertelde de gemeente naar aanleiding van vragen die deze website had over deze buurten in Renkum.

Voor zover bekend, zijn er nu tien WhatsApp-buurten in de gemeente Renkum. De gemeente heeft vijf officiële verkeersborden aangeschaft waarop staat te lezen dat er in die buurt WhatsApp-preventie actief is. De avond is in de raadszaal en begint om 20:00. Ongeveer een kwartier na opening zal de burgemeester het bord aan een groep overhandigen.

Aan de hand van de avond en het aantal aanmeldingen voor (nieuwe) WhattsApp-buurten wordt bekeken hoe dit verder aan te pakken is.

Dure bordjes

De officiële borden zijn behoorlijk prijzig en de gemeente kan, door de geldende regels, niet anders dan officiële verkeersborden verstrekken. Door de bezuinigingen die op alle gebieden doorgevoerd worden, zal de gemeente onmogelijk voor iedere buurt een bord kunnen aanschaffen. Daarnaast zullen de meeste buurten meer toegangswegen hebben en dus meerdere borden nodig. Maar buiten dure borden, zijn ook andere, goedkopere oplossingen.

Geen bord? Een sticker kan ook

Bij de website van WhatsApp Buurt Preventie (WABP) zijn diverse stickers te bestellen om bij je huis te plakken. Bijvoorbeeld op het raam, de deur of een kliko. Van zowel de borden als de stickers gaat een sterke preventieve werking uit. Bij een onderzoek in Tilburg bleken de inbraken bij WABP-buurten met de helft verminderd te zijn.

Een inbreker zal bij het zien van zo’ n afbeelding niet snel het risico meer nemen in te breken. Het risico betrapt te worden is immers veel groter dan in een buurt waar geen buurtpreventie is. Een juist geplaatste sticker kan daarbij net zo goed werken als een bord aan een ingang van een buurt.

Waar zitten die WhatsApp-buurten dan?

Op de website van WABP kun je de WhatsApp-buurt aanmelden inclusief contactpersoon. Zo kunnen contactpersonen makkelijker in contact komen met de buurt-buren, handig, want inbrekers blijven zoeken naar een goede plek. Bewoners kunnen hier eenvoudig hun buurt vinden en nieuwe bewoners zijn zo meteen op de hoogte van de juiste WhatsApp-groep.

Van de gemeente Renkum zijn nu twee van de tien buurten aangemeld: WABP de Molen (Frans Campmanweg, Meester Poldermanweg, Kerkstraat, Hankweg, Molenweg, Europalaan, Brinkweg, Dominee Gewinweg, Enkweg, W. Kerstenweg, Groeneweg) en WABP Dop (Dopheidelaan, Crocuslaan, Bremlaan) inclusief het aanmeld emailadres. Hopelijk worden dat er snel meer zodat inbraken in de gemeente Renkum nog verder kunnen dalen.

WhatsApp buurten Renkum op 19-01-2016
WhatsApp buurten Renkum op 19-01-2016
Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen