Vrijwillige ‘groene’ BOA’s gezocht

Foto: Dorpsbelang Wolfheze @Twitter

Waren er voor een paar jaar terug nog duizend BOA’s aan het werk in buitengebieden, nu zijn dat er hooguit 400. Sommigen houden in hun eentje toezicht op een terrein van duizend hectare. Nu ook de politie steeds minder actief in het buitengebied is, zijn de gebieden veel te groot om goed beschermd te worden.

Dat kan niet, vinden ze bij de website Vrijwillige Groene Boa en te zien aan de foto die Dorpsbelang Wolfheze afgelopen vrijdag tweette, geen overbodige luxe voor de gemeente Renkum. Ook het bericht van het dode egeltje met zijn koppie in een weggegooide beker laat zien waarom toezicht in buitengebieden zo belangrijk is.

Groene BOA’s in de gemeente Renkum?

Volgens Jacob Leidekker, hoofd bedrijfsvoering van het Nationale Park De Hoge Veluwe, zijn BOA’s cruciaal voor zowel de veiligheid van bezoekers alsmede de bescherming van flora en fauna. De website Vrijwillige Groene BOA wil met deze site de verbinding maken tussen organisaties die niet de draagkracht hebben voor een betaalde BOA en BOA’s die zich vrijwillig willen inzetten voor die organisaties.

De vrijwillige groene BOA’s zijn bedoeld voor:

  • WBE’s (Wild Beheer Eenheid),
  • Jachthouders,
  • Niet-commerciële TBO’s,
  • Overige niet-commerciële organisaties.

Zodra een organisatie zich meldt voor een BOA, zal om een verklaring gevraagd worden dat zij de financiën niet hebben voor een betaalde BOA. Het is aan de BOA zelf om daar verder een besluit over te nemen.

De website is een non-profit initiatief van Ovidius⌊HSS die het volledig eens is met Leidekker. Meld je dus aan als je vrijwillig ons groene gebied wilt beschermen, veilig houden en onze flora en fauna, mooi en gezond wilt houden. Voor organisaties een mooie kans meer toezicht te creëren en onderstaande excessen hopelijk de kop in te drukken.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen