Eeuwenoude acacia kasteel Doorwerth gesnoeid

De eeuwenoude (pseudo) acacia Robinia die bij kasteel Doorwerth staat is maandag gesnoeid. Er zou een derde van de kruin verdwijnen, maar tijdens het werk bleek wat minder, ook voldoende.

Ze hadden er even een hard hoofd in, de mannen van ABL Boomverzorging door het weer. Het waaide wel, maar niet gevaarlijk hard en het regende ook niet. Dat zag er die nacht wel anders uit. Ze schoten zelfs lekker op, er bleek niet zo veel als gedacht gesnoeid te hoeven worden en ze konden om half een al gaan opruimen.

Stammen en takken bewaard

De dikke takken en stammetjes die van de boom gehaald werden lagen netjes opgestapeld. Weggegooid werd er zo min mogelijk. We hebben het hier natuurlijk wel over een ruim 300-jarige boom en dat zou zonde zijn. Later worden daar schijfjes van gemaakt die in het kasteel verkocht gaan worden. Een leuk souvenir van de grillige, prachtige acacia die onlosmakelijk met een bezoek aan kasteel Doorwerth verbonden is. 

Grillige acacia

acacia Kasteel DoorwerthDat de acacia zo grillig is, is te danken aan de Tweede Wereldoorlog. Kasteel Doorwerth werd vernield toen de Duitsers zich daar hadden verschanst en de Engelsen hen eruit wilde hebben. De acacia kreeg de volle lading en raakte zwaar beschadigd door de beschietingen, zo werd de volledige kroon weggeschoten en de stam geteisterd met granaatscherven.

acacia kasteel DoorwerthDe natuur is veerkrachtig en de acacia herstelde zich wonderbaarlijk goed. Nieuwe takken ontschoten daar waar dat kon en aangezien de kroon van de boom weg was, ontstonden die vooral aan de onderkant van de stam. Nadat een boomchirurg zich in 1965 met de boom bezighield, had ook de bladerenkroon zijn volheid weer teruggekregen.

De lage takken werden steeds zwaarder, de zwaarste takken werden daarom ondersteund of met brede banden hooggehouden. Omdat bomen blijven groeien, werden meerdere takken echt te zwaar en dreigde hij om te vallen naar één kant. De ondergrond is ook niet echt geweldig waardoor de boom niet goed houvast kan krijgen. De noesten en grote knobbels zijn wel kenmerkend voor deze soort.

Prachtige woonplek

Johan Ruys van het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) woont aan het voorplein van het kasteel. Vanuit zijn woning kijkt hij uit op de prachtige boom en zag het moment dat er ‘iets’ gedaan moest worden, aankomen. De zorgen waren groot dat het fout zou gaan, zeker nadat er in het voorjaar al eens een flinke tak afbrak. Er moest gewacht worden op het goede moment om te snoeien, dat is als de boom in ruste is, zoals nu.

Na de opmerking dat meneer Ruys wel op een hele mooie plek woont, wordt zijn glimlach nog breder. Hij woont inderdaad prachtig en is erg blij dat de acacia gered wordt. Zo kan de beeldbepalende boom er weer jaren tegen en voor hem, is dat een grote zorg minder.

Wachten op de lente

Op onderstaande foto staat de boom in de zomer, de rode stippellijn geeft aan wat er vanaf gesnoeid zou worden. Het wordt afwachten tot de bladeren weer zijn aangegroeid hoe het er nu uit gaat zien. De acacia robinia zal weer herstellen en doorgroeien, maar dit keer zonder het gevaar om te vallen.

Als een boom kan herstellen van granaatscherven, kogels en een volledig verwoeste kroon, kan die dat zeker na een professionele snoeibeurt.

snoei-acacia

RTV Rijnstreek maakte een mooie aanvullende reportage

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen