Bonte Bentheimers in de strijd tegen Duizendknoop

Vorig jaar werden er aan de Nico Bovenweg voor het eerst Bonte Bentheimers ingezet in de strijd tegen de Japanse Duizendknoop. Een uitheems onkruid wat door zijn stevige wortelgroei voor veel problemen kan zorgen.

Zo hebben de bijzondere varkens heel wat Duizendknoop weg gegeten, nadat zij eerst de grond hadden omgewoeld en alle eikels verorberd hadden die er lagen. Dat hapje was blijkbaar lekkerder dan de Duizendknoop en hoewel er nu natuurlijk ook eikels liggen, zijn deze alleen van dit jaar. Vorig jaar lagen er nog eikels  van meerdere jaren. Deze zes Bonte Bentheimers kunnen dus snel met de bestrijding van het onkruid beginnen.

Een nieuw bont gezelschap

Het zijn zes andere Bentheimers dan die van vorig jaar. Inwoners waren bang dat zij op een slagerstafel terecht waren gekomen, maar dat is niet het geval. Een van de varkens is verkocht aan het Groninger Landschap en de andere vijf zijn allemaal drachtig. Ze staan op het punt van werpen en daar is het gebied aan de Nico Bovenweg niet geschikt voor. Op de website van MergenMetz kun je kijken hoe het met hen gaat.

Deze varkens zijn gecastreerde mannetjes, een stuk groter en ze zullen meer eten. De verwachting is dat het Duizendknoop nog beter bestreden gaat worden dit jaar. Buiten het eten van het onkruid, worden ze ook twee maal daags gevoerd.

Hulpboeren

Dat voeren gebeurd door bewoners in de buurt, waarvan een aantal vanmiddag kwam kijken toen de varkens aankwamen. Belangstelling voor de Bentheimers, maar die hadden geen belangstelling voor hen.

Toen de wagen openging, kwamen ze meteen naar buiten, neus omlaag, snuffelend en wroetend werden delen grond geïnspecteerd. Bomen werden getest als schuurpapier, snuffelend tussen benen door, nauwelijks opkijkend van de grond en zelfs door een langsrazende trein niet gestoord.

Ook deze Bonte Bentheimers hebben het naar hun zin. Dat kun je zien aan de staart. Als varkens de staart gekruld hebben, is er spanning. Dat kan gezonde spanning zijn, bijvoorbeeld als er eten gebracht wordt, maar ook slechte spanning. Zodra ze de staarten laten hangen zijn de varkens relaxt en ontspannen.

En hoewel ze met de staartjes gekruld, ietwat gespannen de wagen uitkwamen, gingen ze met ontspannen staartjes al snel het hele terrein verkennen.

De te bestrijden Japanse Duizenknoop

bonte

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen