Koningsdag 2016 gemeente Renkum: een beetje nat, een boel gezelligheid

Koningsdag 2016, een beetje nat en een boel gezelligheid in ieder dorp van de gemeente. Niemand liet zich uit het veld slaan door de weersvoorspellingen, al was het soms wat rustiger dan voorgaande jaren.

Sneeuw is er niet gevallen, het leek er met de hagel soms wel op, maar een witte Koningsdag werd het niet. De regen kletterde bij tijd en wijle genadeloos neer. Toch was er het meest van de tijd zon.

Regen? Daar trekken wij ons niets van aan!

In Doorwerth opende wethouder Wendy Ruwhof de dag en reikte de prijzen uit. Hoewel de Oranjevereniging Doorwerth-Heelsum geen plan B had, lieten weinigen zich daardoor tegenhouden. De dag begon gelukkig met zon en die paar regenbuitjes? Die hebben ze goed overleefd. Een lange rij kinderen en ouders togen naar het Oranjeveld met een verkleedoptocht op weg naar alle leuke spelletjes. De rodeostier blijft onverminderd populair, net als het sumoworstelen met dikke pakken aan. Foto’s van de dag zijn op hun Facebook te bekijken.

In Heelsum was het grasveld bij de kinderboerderij afgeladen vol, er was ook zoveel te doen, verschillende demonstraties, spelletjes en leuke dingen te zien. Muziek schalde vrolijk uit de luidsprekers en ook hier was de rodeostier populair. Geworsteld en gevoetbald werd er ook, met steeds aanmoedigende ouders ‘ langs de lijn’. Twee grote, mooie paarden brachten je met de koets naar huis als je dat wilde en de roofvogelshow was prachtig om te zien. Foto’s en vooral filmpjes, zijn op hun Facebookpagina te zien.

Plan B: tenten en heaters

De knolletjesmarkt met wel 100 kraampjes in Oosterbeek was overdekt. De Oranjevereniging had daarnaast twee grote tenten aan laten rukken, aaneengeschakeld en met grote doeken eraan vast, was er voor iedereen een droog plekje tussen de zonnestralen door. Grote terrasverwarmers hielden de bezoekers ook nog eens warm. Waarnemend burgemeester Bloemen opende de festiviteiten en reikte de prijzen uit. Foto’s van de dag zijn te bekijken op hun Facebook (met fimpje van de Koningklijke Harmonie die Oosterbeeks volkslied speelt).

In Renkum was het Wethouder Hermine van de Berg die de spelen opende. Het begon even met een teleurstelling omdat er die nacht ervoor vernielingen aangebracht waren aan de tent en kramen, maar daardoor was men wel extra gemotiveerd. Niemand ging deze Koningsdag in Renkum verpesten en dat gebeurde dan ook niet. De kleedjesmarkt in het oude biebgebouw had geen last van hagel of regen en het was leuk schuilen tussen kinderen die hun speelgoed verkochten. De optredens en demonstraties konden rekenen op grote belangstelling tussen de buitjes. Er staan nog geen foto’s van de dag op hun Facebook op het moment van dit schrijven, maar die komen vast nog.

In Wolfheze staat ieder jaar een grote circustent dus plan B was hier niet nodig. Bij hevige buien kon iedereen goed schuilen in de gezellige, verwarmde tent. Buiten was het tafelvoetbalspel een groot succes, er werd fanatiek gespeeld en nog meer gelachen. Oranjevereniging Wolfheze had als enige vereniging ook ’s avonds een feest gepland. Daar was het niet heel druk, het was tenslotte een door-de-weekse dag. De Band Blind Date maakte er in ieder geval een vrolijke boel van en de dansende inwoners hadden zo wel plek genoeg op de vloer. Een mooie afsluiting van een geslaagde dag. Ook bij hen kun je op de Facebookpagina de foto’s bekijken.

Tevreden terugkijken

Het was her en der wat rustig gedurende de dag, maar de Oranjeverenigingen zijn tevreden. Er werd geen programma afgezegd, hooguit iets verplaatst omdat er net even een bui viel, maar verder was Koningsdag 2016 in de gemeente Renkum overal zeer geslaagd.

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen