De beste stuurlui staan aan wal en in Renkum mogen ze meevaren

 ‘Wij kunnen het!’  in de Rijnkom, Renkum
‘Wij kunnen het!’ in de Rijnkom, Renkum
Foto: Renkum Nieuws

De beste stuurlui staan aan wal, dat weet iedereen toch? De gemeente Renkum ook en daarom organiseerden zij twee avonden met als thema: The Right to Challenge. De uitdaging werd afgelopen donderdagavond door ongeveer vijftig mensen opgepakt.

Een gezelschap van mensen die allemaal op een of andere manier met de zorg te maken hebben, maar ook vertegenwoordigers van sport- en muziekverenigingen met als doel de gemeente, met name Wethouder Hermine van den Berg, uit te dagen tot betere oplossingen en leuke ideeën voor iedereen die op een of andere manier met de zorg te maken heeft.

Voorstelrondje

Tijdens het voorstelrondje waarbij twee vragen beantwoord werden: wat neem ik mee en wat zoek ik, kwamen de eerste angels al naar voren. Een werknemer van het RIBW die zich druk maakt over de stigma’s waarmee cliënten van het RIBW te maken hebben zodat de weg terug naar werk en participatie bemoeilijkt wordt. De oudere dame die zich zorgen maakt om haarzelf en haar leeftijdsgenoten omdat oudere mensen maar ‘weggestopt’ worden. De hulpverleenster die vertelde hoe de ellende achter een voordeur niet zichtbaar, dus ook niet behandelbaar, is.

Sommigen kwamen ook gewoon luisteren en aanhoren wat anderen te zeggen hadden, zoals een jongedame van de Jongerenraad.

Om de ronde tafel

Een groot vel papier kregen de aanwezigen, een placemat, verdeeld in vijf vakken waar men ideeën en behoeften kon invullen, maar ook wat zij zelf te bieden hadden. Daarna gingen diverse mensen samen aan tafel zitten om de behoeftes te bespreken en te zien hoe zij elkaar kunnen aanvullen of zelfs helpen een behoefte te vullen. Er hoefde niet echt gezocht te worden, tijdens het voorstelrondje had men de goeie gesprekspartner al gevonden. Over een ding waren de aanwezigen het wel eens: wat speelt in de wijk, moet opgelost worden in de wijk, met mensen uit die wijk.

Terug in de zaal werden een aantal ideeën voor de groep verteld. Het bleek al snel dat sommigen elkaar gevonden hadden om samen iets te gaan oppakken en was de avond voor hen al lucratief gebleken. Alle ideeën werden verzameld en worden ter zijner tijd op de website van de gemeente gezet, samen met de ideeën die tijdens de avond in Oosterbeek geopperd zijn zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn.

Uitdagingsgroep

Het uitdagen stopt niet met deze avond. Er zullen meer van dit soort avonden door de gemeente georganiseerd worden. Maar er is ook een uitdagingsgroep in het leven geroepen die bestaat uit: Marlies Akveld, Jorrit Willems, Luuk Donderwinkel en Tineke Bouchier. Ze zijn te bereiken via [email protected] en daar kan iedereen zijn of haar ideeën voorleggen. Het zou kunnen zijn dat inwoners taken van de gemeente kunnen overnemen. Er zijn dan minder dure voorzieningen nodig en met een financiële impuls kan er gebeuren wat nodig is.

Denk je dus een oplossing te weten voor een door jou geconstateerd probleem? Zet het op papier en mail de gemeente. Hoe beter je een idee uitwerkt, hoe beter daar mee omgegaan kan worden, partners voor je gezocht of misschien wel iemand die met dezelfde ideeën rondloopt. Meestal ben je niet de enige die iets constateert. Vaak ben je als ervaringsdeskundige juist erg nodig om te bezien waar sommige schepen vastlopen. Schroom daarom niet, je hebt nu de kans om mee te varen, ook als je (nog) aan de wal staat.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen