D’Ardennen in Filmhuis Oosterbeek, zie trailer

Foto: Filmposter

Op vrijdag 27 en zondag 29 mei vertoont Filmhuis Oosterbeek de Vlaamse thriller D’Ardennen.

Slow motion, onderwaterbeelden, een onherkenbare figuur die zich uit de voeten wil maken. D’Ardennen begint stijlvol en gedurfd: niet toevallig, want debuterend regisseur Robin Pront is duidelijk van plan om zijn eigen stempel te drukken op de Vlaamse – en internationale – cinema. Donker en eigenzinnig, zonder pretentieus te worden. Het is een moeilijke lijn om te bewandelen, maar D’Ardennen doet het met verve.

Kenny, de helft van een duo criminele broers, is de enige die moet opdraaien voor een foutgelopen overval. Terwijl hij vier jaar moet brommen, begint zijn broer Dave een stiekeme relatie met Kenny’s vriendin Sylvie. Wanneer hij vrijkomt, heeft Kenny het moeilijk om niet in oude gewoontes te vervallen. Niet alleen zijn liefde voor Sylvie, maar ook zijn talent om de mensen rond hem in een spiraal van geweld mee te sleuren, steekt weer de kop op. Klinkt zwaar, maar het is ook razend spannend. Pront schoeit zijn debuut op de leest van thrillerdrama’s zoals Martin Scorsese en Sidney Lumet ze in de jaren 70 brachten, maar toch voelt D’Ardennen ook oer-Vlaams aan. Dat ligt niet alleen aan de dikke accenten en de randfiguren uit de Antwerpse banlieue, maar ook aan de eigen stem die de 28-jarige regisseur nu al luid en duidelijk heeft ontwikkeld.

De doordachte visuele keuzes staan nooit in de weg van de zorgvuldige karakterontwikkeling of de subtiele spanningsopbouw. Pront is iemand die poëzie ziet in een natgeregende voorruit en heel wat kan vertellen in de close-up van een autospiegel, maar die stilistische trucjes staan altijd ten dienste van de personages en hun tragische wandel naar hun ondergang, in het hartje van de Ardennen.

Deze film is te zien op 27 mei om 21.00 uur en zondag 29 mei om 20.00 uur. Reserveren is aan te raden en kan via www.filmhuisoosterbeek.nl.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen