Hoge winstcijfers bij kleine zorgaanbieders

Foto: geralt, pixabay

Omroep Gelderland komt vandaag met een rapport met hoge winstcijfers van erkende Gelderse zorgbedrijven. Bij de tien bedrijven die meer dan 10% winst maakten in 2014, zit het Renkumse Woonzorgnet.

De omroep vroeg twee hoogleraren van de Tilburg University de cijfers die bedrijven bekend moeten maken via het Ministerie van Volksgezondheid en Sport te onderzoeken. Jeroen Suijs en Harrie Verbon richtten zich hierbij op bedrijven die zorg bieden aan kwetsbaren zoals mensen met psychische aandoeningen en/of gedragsproblemen en mensen met een (lichte) verstandelijke handicap.

Hoge winstcijfers kleine zorgaanbieders

Op de zes bedrijven maakt er ééntje meer dan 10% winst. Omroep Gelderland maakte een lijst met de tien meest winstgevende zorgbedrijven. Woonzorgnet uit Renkum neemt de vierde plaats op deze lijst in beslag met 20.3% winst

Verbon is verbijsterd: “Mijn conclusie is dat te veel zorgbedrijven te veel winst maken. Het gaat om overheidsgeld dat bedoeld is voor de zorg, maar dat niet allemaal aan zorg is besteed. Dat vind ik volstrekt verwerpelijk.”

Voor de hoge winstmarges heeft Sluijs twee verklaringen: “Of de bedrijven werken heel erg efficiënt, of ze strijken zorggelden op door meer zorg te declareren dan te leveren.”

“Als je naar de cijfers kijkt, zie je meteen dat er vaak iets niet klopt. Waarom moeten bedrijven zich financieel verantwoorden als er verder niets mee gedaan wordt?”zegt Verbon bij Omroep Gelderland, “Een derde van de bedrijven levert helemaal geen jaarrekening in. Deze bedrijven zijn niet te controleren en niemand die ingrijpt. Dat vind ik opmerkelijk.” besluit hij.

Verdiensten 2014 en reactie Woonzorgnet Renkum

  • Omzet: € 9.465.362  
  • Winst voor belasting: € 1.920.051  
  • Totaal 2 bestuurders: € 355.516      
  • Dividend(winst)uitkering: € 1.200.000

Directeur de Goeij vertelt bij Omroep Gelderland dat zij geld overhouden omdat ze vooral bezig zijn met dienstverlening en niet met investeren, vastgoed en ict-projecten. Het commerciële bedrijf maakt meer winst dan grote bedrijven en volgens De Goeij komt dit, omdat er geen managementlagen zijn.

De kostprijs wordt na verwachting naar beneden bijgesteld, maar dit was tot dusver niet mogelijk. Volgens De Goeij boden zij eerder een korting aan het zorgkantoor aan maar omdat er nu eenmaal vaste tarieven zijn voor iedereen, konden zij niet voor minder werken.

De cijfers van 2014 zijn niet representatief zegt de Goeij. “Voor sommige onvoorziene zaken moeten we geld reserveren zodat wij zodra er duidelijkheid ontstaat ook aan onze betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Zodra er duidelijkheid is over het onderwerp waarop dit betrekking heeft, moet dit in de jaarrekening worden opgenomen. Dat is wat in 2014 is gebeurd en waardoor het resultaat over dit jaar een vertekend beeld geeft.”

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen