112

De nieuwe APV treedt op 1 augustus in werking

Foto: bigfoot-pixabay

De gemeenteraad heeft op 28 juni 2017 de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) 2017 vastgesteld. Deze nieuwe APV gaat dinsdag 1 augustus in.

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de APV uit 2015 zijn de volgende

Evenementen en bouwobjecten

  • Er is een vergunningsplicht opgenomen voor het organiseren van betaald voetbalwedstrijden en voor het organiseren van toertochten. Organiseer je een voetbalwedstrijd waarbij ten minste één betaald voetbalorganisatie is betrokken, dan moet je hiervoor vergunning aanvragen bij de burgemeester (artikelen 2:4 en 2:5). Ook moet je een vergunning aanvragen als je een toertocht voor bijvoorbeeld wielrenners organiseert binnen de gemeente Renkum. Een toertocht is aangemerkt als evenement (artikelen 2:24 en 2:25).
  • Er is een meldingsplicht opgenomen voor het plaatsen van bouwobjecten op de openbare weg (artikel 2:10 lid 3). Wil je bijvoorbeeld een bouwcontainer op de weg plaatsen, dan moet je dit 5 werkdagen van tevoren melden bij het college. Dit kun je doen via [email protected] of per post.
  • Meer evenementen kunnen via een melding worden georganiseerd. Nu moet een vergunning aangevraagd worden als meer dan 150 personen op het evenement aanwezig zijn. Deze grens is verhoogd naar 250 aanwezigen. Mits aan overige voorwaarden wordt voldaan (artikelen 2:24 en 2:25), is geen vergunning vereist voor een klein evenement als er niet meer dan 250 personen aanwezig zijn. Je kunt het evenement dan melden via het formulier dat je kunt vinden op www.renkum.nl/evenementen.

Hondenpoep en overlast

  • De opruimplicht voor hondenpoep is aangevuld met een verplichting voor de hondenbezitter om opruimmiddelen bij zich te hebben. Begeef je, je met je hond op de openbare weg, dan moet je een opruimmiddel (een hondenpoepzakje) bij je hebben. Kun je dit op eerste vordering niet laten zien aan een opsporingsambtenaar, dan volgt een bekeuring (artikel 2:58 leden 2 en 4).
  • Op 1 juli 2017 is de Wet aanpak woonoverlast in werking getreden. In verband hiermee is aan de APV een nieuw artikel 2:79 toegevoegd. Op grond hiervan kan de burgemeester optreden tegen iemand die ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden veroorzaakt. De burgemeester kan een gedragsaanwijzing aan de overlastgever opleggen en hem of haar in het ergste geval tijdelijk uit huis plaatsen.

Vanaf 1 augustus kun je de APV vinden op www.overheid.nl bij Lokale wet- en regelgeving.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen