112

Ook brandweer Doorwerth met boot gearriveerd in Limburg

Het vertrek uit Doorwerth
Foto: Korps Doorwerth, Facebook

Hele colonnes met brandweer, reddingsbrigade en hulpmaterieel zijn onderweg naar Limburg om te assisteren, vertrokken gisteren de korpsen uit Wageningen, Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk al richting de door het hoge water geteisterde provincie, vandaag vertrok ook de brandweer uit Doorwerth met hun boot.

Het is alle hens aan dek op het moment in Limburg. De overheid bestempelde het gebied als als een rampgebied en de ellende is nog lang niet voorbij. De dijk bij Meerssen is doorgebroken, (volgens de Telegraaf is dit gevaar inmiddels geweken) het ziekenhuis VieCuri in Venlo wordt ontruimd en alle Noord- en Midden-Limburgse gemeenten die aan de Maas liggen moeten evacueren.

Hoe is het bij ons?

Dit water komt allemaal nog deze kant op en omdat zich in Duitsland ook een ramp voltrekt met overstromingen langs de Rijn, kan het rivierengebied dus nog wat verwachten als de rivieren al dit water moeten gaan verwerken.

De Waalkade bij Nijmegen en de Rijnkade bij Arnhem zijn inmiddels afgesloten. De voet- en fietspontjes zijn eerder deze week al gestopt met varen, door de hoge waterstand kunnen zij de oever niet bereiken. Rijkswaterstaat raadt op dit moment iedere vorm van pleziervaart af.

En ook al wordt het lekker weer dit weekend, het wordt ten strengste afgeraden om het rivierwater in te gaan. Naast hoog water wordt ook alles wat het op zijn weg vindt, meegenomen, stromingen zijn sterk, er ligt van alles in het water en er zijn om het moment niet veel reddingswerkers beschikbaar om jou uit het water te redden!

Hoogste stand

De Rijn bij Lobith bereikt volgens sommige waterbeheerders zondagmorgen de hoogste stand van ongeveer 14,75 meter boven NAP. Dit kan nog hoger uitvallen, omdat vrijdag de hoogwaterpiek uit de Duitse Moezel in de Rijn bij Koblenz stroomt. Tussen Koblenz en Lobith krijgt de Rijn nog meer water uit overgelopen beken zoals de Ahr.

Rijkswaterstaat denkt vrijdag dat de stand bij Lobith zondag op 14,45 meter boven NAP blijft steken. Volgens de dienst kan het ook iets lager zijn. De kans dat de waterstand de 15 meter boven NAP overschrijdt, acht Rijkswaterstaat klein. Tijdens het hoogwater van 1993 en 1995 kwam de waterstand ruim boven de 15 meter boven NAP uit.

De waterstand in de grote rivieren eindigt volgens de waterbeheerders wel flink boven het hoge water van afgelopen februari. Na maandag gaat het water in de grote rivieren weer zakken.

Het rampenfonds heeft giro 777 opengesteld voor mensen die de inwoners van Limburg financieel willen helpen

Cookieinstellingen