112

Brandveiligheid tijdens de feestdagen

Foto: Renkum Nieuws

De brandveiligheid is erg belangrijk tijdens de feestdagen. December feestmaand, gezelligheid troef. Maar ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij gourmetten en feestkleding die vlam vat.

Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning en melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. Sta daarom ook even stil bij de risico’s op brand.

Tips voor een veilige decembermaand

 • Zorg voor moeilijk brandbare versiering en dat de versiering niet in aanraking komt met verlichting en warme apparaten.
 • Gebruik alleen goedgekeurde verlichting met KEMA-keurmerk.
 • Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en leg dat zo neer zodat niemand erover kan struikelen.
 • Plaats kaarsen in een stevige houder en plaats ze niet bij een warmtebron waardoor ze week kunnen worden.
 • Schakel de kerstverlichting altijd uit als je weggaat of gaat slapen.

Doe de brandproef!

Weet je niet helemaal zeker of het materiaal dat je gebruikt brandveilig is? Doe dan de brandproef. De proef voer je uit door de volgende stappen te doorlopen:

 1. Neem een stukje van het materiaal.
 2. Houd het vijf seconden in een vlam.
 3. Houd het materiaal daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang.
 4. Neem de vlam weg na vijf seconden.

Het materiaal is brandveilig als er:

 • Geen druppels vrijkomen.
 • Geen roetvlokken vrijkomen.
 • Het niet meer dan vijftien seconden navlamt en 60 seconden nagloeit.
 • Let op: doe de proef áltijd buitenshuis!

Voorkom brand en brandwonden bij kinderen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft soms grote gevolgen. Kinderen vormen een grote risicogroep voor het oplopen van brandwonden. Ze zijn speels en hun gedrag is onvoorspelbaar. Ze kunnen zich plotseling aan van alles vastgrijpen en optrekken waardoor een kaars of hete kop thee kan omvallen. Wil je weten wat je moet doen als het toch een keer misgaat? Doe de test van de Brandwondenstichting en bereid jezelf voor.

Meer brandveiligheidstips

Ga voor meer tips over brandveiligheid naar Brandweer Nederland.

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen