112

Brandweer: weinig zicht op slachtoffers koolmonoxidevergiftiging

Foto: steini1977, Pixabay

De brandweer, de veiligheidsregio’s en de Nederlandse Brandwondenstichting starten opnieuw een landelijke campagne om mensen meer bewust te maken van de gevaren van koolmonoxide.

Door dat reukloze, giftige gas komen jaarlijks naar schatting vijf tot tien mensen om het leven en belanden honderden slachtoffers in het ziekenhuis, aldus de brandweer, die pleit voor een koolmonoxidemelder in elk huishouden.

Geen eenduidige registratie

Volgens de brandweer is het daadwerkelijke aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging veel hoger. De Onderzoeksraad voor Veiligheid schatte eerder dat het mogelijk om drie tot vier keer meer mensen gaat. “In Nederland vindt er op dit moment geen eenduidige registratie plaats van koolmonoxide-incidenten”, stelt Carolien Angevaren namens de veiligheidsregio’s. “Dit komt doordat koolmonoxidevergiftiging vaak niet herkend wordt. De werkelijke omvang van het probleem is dus onbekend.” Volgens de brandweer “wordt er gesproken” over een landelijk registratiesysteem.

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige ontbranding. Het komt in ons lichaam terecht door inademing. De eerste verschijnselen bij een acute blootstelling zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, geheugenverlies en flauwvallen. Een hoge concentratie kan de dood tot gevolg hebben.

Veel ontwetendheid

De brandweer ziet nog veel onwetendheid over het giftige gas. Zo wordt een vergiftiging met milde klachten niet altijd herkend, ook niet achteraf door de huisarts of in het ziekenhuis, zegt de woordvoerster. “Heel vaak krijgen mensen griepverschijnselen. Zulke symptomen, zoals misselijkheid en hoofdpijn, doen vaak eerder aan iets anders denken dan koolmonoxide. Maar ook als het een vrij lage dosering is, bijvoorbeeld dagelijks in je woon- of werkomgeving, is het schadelijk en kun je nare klachten krijgen.”

Ook denken veel Nederlanders volgens de brandweer dat oude geisers verantwoordelijk zijn voor koolmonoxide, maar laat onderzoek juist zien dat het in de helft van de gevallen om moderne cv-ketels gaat

De campagne moet mensen wijzen op wat zij kunnen doen om een vergiftiging te voorkomen, zoals hun verwarmingsinstallatie onderhouden en zorgen voor goede ventilatie. “Per 1 juli wordt een rookmelder in huis verplicht, het liefst zouden wij zien dat daar ook een verplichting voor een koolmonoxidemelder bij komt”, aldus de woordvoerster van de brandweer. Volgens haar bestaat er binnen de installatiebranche de wens om verbrandingstoestellen jaarlijks te keuren op veiligheidseisen.

Bron: Nieuws.nl/ANP

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen