112

Buurman die medaille en geld veteraan Ray Whitwell stal, veroordeeld

Ray in 2019 bij de Airborne herdenking op de begraafplaats
Foto: DM van Hellesem

Engeland/ Yorkshire – De 45-jarige Vincent Morgan is door een Britse rechtbank veroordeeld voor het stelen van een medaille van Arnhem veteraan Ray Whitwell (103) en het leegroven van zijn bankrekening.

De medaille die hij stal kreeg Ray, die een regelmatige bezoeker is van onze regio tijdens de herdenkingen, was een herinneringsmedaille voor de 80e herdenking aan de Battle of Britain. Eén van de vele ‘battles’ aan welke Ray gedurende de Tweede Wereldoorlog deel zou nemen. Morgan trok ook de bankrekening van Ray leeg en maakte hier mee 4,240 Engelse ponden buit (bijna 5.000 euro).

Geld dat hij verzoop en vergokte.

Heitje voor een karweitje

Morgan, die de buurman van Ray is in North Yorkshire, bood hem hulp aan in zijn tuin maar had hierbij heel andere plannen, zei aanklaagster Alneas tijdens de rechtszaak. Afgesproken werd dat Ray Morgan 10 pond per uur zou betalen, voor 2 uurtjes werk betaalde hij hem 20 pond. Maar de volgende dag al vroeg Morgan geld te leen. 30 pond, tot hij een cheque binnen zou krijgen. Ray kreeg van Morgan de belofte dat het geld zo snel mogelijk terugbetaald zou worden en dat hij eerlijk was, oprecht zelfs.

Raymond vertrouwde zijn buurman, gaf hem zijn pasje zodat hij het geld kon gaan pinnen. Morgan kwam terug met het pasje, liet de 30 pond zien en vertrok. Tussen augustus en oktober 2020 kwam Morgan diverse keren bij Ray geld lenen en hij gaf hem dat steeds op dezelfde manier. Onwetend, dat die ‘eerlijke en oprechte’ buurman zijn hele rekening aan het leegtrekken was.

Tot Ray zijn bankafschrift kreeg en besefte wat er was gebeurd. De, inmiddels, 103-jarige veteraan die alleen woont en weinig familie heeft die hem kan bezoeken, kreeg hulp van zijn wél aardige buren die hem hielpen de politie in te schakelen. Eén van de buren vertelde dat ze zich al die tijd druk had gemaakt dat er zoiets gaande was.

Battle of Britain

Morgan werd gearresteerd en tijdens een huiszoeking werd een bruine enveloppe aangetroffen met Raymonds naam erop. Daarin zat de herinneringsmedaille voor de 80e herdenking van de Slag om Brittannië. Hij werd aangeklaagd voor fraude, diefstal en heling. In de eerste instantie pleitte hij onschuldig. Zei dat Ray hem permissie gaf om zijn geld te pakken en dat hij de medaille kreeg. Maar hij kwam tot inkeer, bekende en schijnt zich nu diep te schamen voor wat hij deed.

Tijdens de rechtszaak bleek dat de bank waar Ray zijn rekening heeft, besloot het gestolen bedrag weer aan hem terug te geven.

Rechter Ashurst had geen goed woord over voor de daden van Morgan. Hij zei dat hij misbruik had gemaakt van een kwetsbare oudere man die zeer gerespecteerd wordt. Hem niet alleen bestal van duizenden ponden maar ook van een object van grote sentimentele waarde gerelateerd aan zijn staat van militaire dienst.

“De kern van je overtreding was het bedrog, dat je hem manipuleerde dat je tuinwerk zou doen.” voegde de rechter eraan toe. “Je dronk zwaar, gokte en nam geld van zijn bankrekening, (soms) honderden ponden per keer en al dat geld werd verspild aan alcohol en gokken.”

“Meneer Whitwell zei hoe schokkend en verontrustend hij de hele gebeurtenis vond. Hij zei dat hij nog nooit eerder slachtoffer van een misdaad is geweest en hoopte dat hij in de jaren die hem nog resten, dat ook nooit meer zou worden.”

Morgans daden werden gemarkeerd als schandelijk en hij werd veroordeeld tot 15 maanden gevangenis.

Bron: Yorkshire Post

(This article in English here)

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen