112

Tips voor een brandveilige feestmaand

Kaarsen te dicht op elkaar
Kaarsen te dicht op elkaar
Foto: MarieHeide via Pixabay

December, feestmaand. Gezellig kerst vieren en vervolgens het oude jaar uitblazen om te beginnen aan 2023. Maar het is ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij gourmetten en feestkleding die vlam vat.

Elk jaar krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning en melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden in het ziekenhuis. De brandweer heeft een aantal tips om de feestmaand brandveilig door te komen.

Tips

  • Goede versiering vliegt moeilijk in brand. Goede versiering heeft het KEMA-keurmerk.
  • Hang de versiering op zo’n manier op dat niemand er tegenaan kan lopen. Zorg er ook voor dat de versiering niet in aanraking komt met verlichting of warme apparaten.
  • Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer, plak de bekabeling vast op de vloer en rol kabelhaspels helemaal af. Koppel verlengsnoeren niet aan elkaar.
  • Plaats kaarsen in een stevige houder en plaats ze niet bij een warmtebron waardoor de kaars week kan worden en kan omvallen.
  • Schakel kerstverlichting altijd uit als je weggaat of gaat slapen.

Brandwonden

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft soms grote gevolgen. Over eerste hulp bij brandwonden en aanvullende tips voor veilige feestdagen is meer te lezen op de website van de Brandwondenstichting.

Voor meer tips over brandveiligheid kan gekeken worden op de website van Brandweer Nederland.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen