Britse WOII veteranen rijden voorop tijdens het Bevrijdingsdefilé

Foto: Arjan Vrieze

Ruim 30 Britse WOII veteranen nemen zaterdag deel aan het bevrijdingsdefilé in Wageningen. Zij zullen in een open wagen de eerste veteranen zijn die, samen met veteranen uit Canada, de VS, België en Polen, het publiek passeren.

De veteranen kwamen naar Nederland in 25 Londonse taxi’s van de Taxi Charity for Military Veterans. De taxichauffeurs doneren belangeloos hun vrije tijd aan het vervoer van veteranen naar de verschillende locaties in Engeland, Normandië, België en Nederland waar WOII bijeenkomsten en herdenkingen worden gehouden.

Onder de aanwezige veteranen zijn John Jeffries die vorig jaar een tandemsprong maakte bij de Renkum Airborne en Frank Ashleigh, die op diezelfde dag met het zweefvliegtuig op de Renkumse Heide landde.

Market Garden Foundation

De meeste veteranen die nu overkomen waren in de Tweede Wereldoorlog op een of andere wijze betrokken bij acties in Nederland.

De activiteiten voor de Britten in Nederland worden gecoördineerd door Frans Ammerlaan van de Market Garden Foundation. “De voorbereiding van deze trip duurt maanden, maar het geeft zo’n enorme voldoening om de veteranen de mogelijkheid te kunnen bieden om hun gevallen kameraden te herdenken.”

“Ook de belangeloze inzet van de vele Britse “cabbies” (taxichauffeurs) is iedere keer weer hartverwarmend.”

Ammerlaan, die samen met Dick Goodwin van de Taxi Charity deze reis mogelijk maakt, was van begin af aan betrokken bij deze ‘taxi-trips’.

Colonne

Hij blikt terug: “In 2012 kwamen er ruim 80 taxi’s naar Nederland met ruim 120 veteranen. Dit betekende een colonne van ruim 2,5 kilometer over de Nederlandse snelwegen, die door motorrijders van de politie volledig waren afgezet.”

“Het succes van die reis heeft zich in Engeland zo rond gesproken, dat er nog steeds veteranen in de rij staan om naar Nederland mee te gaan. Zij collecteren er zelfs voor bij stations en stadions om de trip te kunnen bekostigen.”

Airborne Wandeltocht

Ook bij de Airborne Wandeltocht op 1 september zullen er naar verwachting enkele Arnhem veteranen acte de preseance geven.

Ammerlaan: “Bij de 70e jubileumeditie in 2016 waren er een aantal Arnhem veteranen aanwezig en die waren zo onder de indruk van de geweldige ontvangst in Oosterbeek, dat zij voor het einde van de dag zich alweer hadden aangemeld voor het volgende jaar. Zo ging het vorig jaar ook weer. Ze genoten van ieder moment.”

Tijdens hun verblijf bezoeken zij onder meer ook de militaire kazerne in Amersfoort, worden zij ontvangen in Bronbeek en bezoeken zij de CWGC Arnhem Oosterbeek Oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.

Tijdens de dodenherdenking op zijn er op verschillende locaties in de regio Britse WOII veteranen aanwezig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen