Lezing Airborne Museum: De brief die nooit aankwam

Foto: Toon Blokland

Op zondag 14 oktober vertelt historicus Toon Blokland in het Airborne Museum over de Britse parachutist Frank McNaught die op 18 september 1944 een vliegtuigcrash overleefde en ternauwernood wist te ontkomen aan de Duitsers.

De brief die McNaught op zijn onderduikadres schreef werd 73 jaar later gevonden…

Crash

Op 18 september 1944 vertrok Frank McNaught, Brits parachutist van het 11e bataljon van het Parachute Regiment, naar Nederland. Zijn vrouw bleef in Groot-Brittannië achter. McNaught zou gedropt worden tijdens operatie Market Garden.

briefZijn vliegtuig werd beschoten, maar hij overleefde de crash en wist te ontkomen aan de Duitsers.

McNaught dook onder op de Buitenplaats Remmerstein bij Rhenen. Hier verbleef hij, samen met Amerikaanse piloten, op zolder en schreef hij een brief aan zijn vrouw over zijn ervaringen van de laatste dagen.

De brief eindigde abrupt en werd op de zolder verstopt achter het dakbeschot in een Amerikaans holster. De brief werd 73 jaar later gevonden.

Toon Blokland

Historicus Toon Blokland van de Historische Vereniging Oudheidkamer Rhenen en omstreken deed onderzoek naar de brief en het holster van McNaught.

De lezing wordt gegeven op zondag 14 oktober en start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur. Voor en na de lezing is er gelegenheid om het Airborne Museum te bezoeken.

Een ticket voor de lezing is tevens entreebewijs. Een ticket kost 10 euro en is te koop op de website van het museum via airbornemuseum.nl.

Lees ook: Brief van Britse parachutist WOII gevonden in holster

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen