Op alle oorlogsgraven een lichtje met kerstavond op de begraafplaats Oosterbeek

Foto: Alex de Groot

Op alle oorlogsgraven op de begraafplaats in Oosterbeek een kaarslichtje op kerstavond. Dat is het doel van een groep vrijwilligers. Vorig jaar kwam het groepje elkaar tegen tijdens kerstavond.

Dat samen kaarsjes branden voor de gesneuvelden tijdens de 2e Wereldoorlog verbroederd, bleek al snel.

Niet alle graven

Apart van elkaar kwamen zij, net als talloze anderen kaarsjes aansteken op de oorlogsgraven. Nadat alle meegebrachte kaarslampjes brandden bleek er niet bij ieder graf een kaarslichtje te branden en bij sommigen brandden er meerdere.

Er zou op ieder graf een lichtje moeten staan. Daar waren ze het roerend over eens. Maar hoe doe je dat, het zijn bijna 1800 graven, dat zijn een hoop lichtjes om aan te steken met een klein groepje, nog maar niet te spreken over de kosten…

Maar waar een wil is, is een weg en al is er nog genoeg inzet en hulp nodig, alle moeite wordt gedaan om te zorgen dat er dit jaar op kerstavond, op alle graven op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek een kaarslichtje brandt tijdens de kerst.

Voor een bepaald graf

Een evenement wordt het niet. “Nee hoor.” zegt de groep meteen “Dat is zeker niet de bedoeling. Er zijn veel mensen die voor een bepaald iemand komen om er een kaarslichtje te branden, dat moet natuurlijk zo blijven. Wij willen alleen minimaal één lichtje op ieder graf. Dat aansteken doen we zelf.”

De groep bestaat uit 10 personen. Behoorlijke klus met zijn tienen..

“Dat is het ook. Daarom roepen we mensen op ons te komen helpen. Met een flink aantal vrijwilligers hebben we op kerstavond alle lichtjes branden! We willen om 16:00 beginnen en omdat we graag een beetje beeld willen hebben wie er wil komen helpen, kunnen mensen zich aanmelden via onze Facebookpagina of mailen naar lichtjes.oosterbeek[email protected].”

“Daarna gaan we allemaal kerst vieren en op 27 december, ruimen we alle lichtjes weer op. Bolsius heeft nieuwe stormkapjes ontwikkeld en als het goed is, gaan alle lichtjes de hele kerst branden, geweldig toch!”

Op de hoogte blijf je door de Facebookpagina van de groep te liken: Lichtjes Airborne Oosterbeek

Sponsoren

Vrijwilligers om de Bolsiuskaarsen aan te steken zijn dus nodig, maar ook mensen, bedrijven en instellingen die lichtjes willen sponsoren.

De gemeente Renkum, die dit onmiddellijk een goed initiatief vond, zegde een flink bedrag toe waarmee een flink aantal graven een kaarslichtje hebben. Ook zorgen zij voor een container na de kerst voor alle opgebrande kaarsen.

En ook Renkum Nieuws laat kaarsjes branden. Wil jij ook een kaarsje laten branden? Of twee? Of 10 of 50? Dat kan. Renkum Leeft was zo aardig hun rekeningnummer ter beschikking te stellen. Maak je gewenste bedrag over op IBAN: NL10INGB0006392722 ten name van: Stichting Renkum Leeft, onder vermelding van: Donatie Lichtjes Oorlogsgraven.

De groep vrijwilligers ziet er tevens op toe dat er op de oorlogsgraven in de Overbetuwe, Wageningen en de rest van Renkum kaarslichtjes branden

Eén kaarslichtje inclusief nieuw stormkapje kost € 0,60 dus je kunt net zoveel lichtjes laten branden als je zelf wilt.

article
42204
Op alle oorlogsgraven een lichtje met kerstavond op de begraafplaats Oosterbeek
Op alle oorlogsgraven op de begraafplaats in Oosterbeek een kaarslichtje op kerstavond. Dat is het
https://renkum.nieuws.nl/1940-1945/42204/op-alle-oorlogsgraven-een-lichtje-met-kerstavond-op-de-begraafplaats-oosterbeek/
2018-10-31T21:33:55+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/10/13092034/Alex.jpg
lichtjes, Lichtjes op oorlogsgraven 2018, oorlogsgraven, Oosterbeek, Renkum Nieuws, Tweede Wereldoorlog, WOII
1940-1945, Kunst&Cultuur, Nieuws