Bouw nieuwe Gastenhuis ‘Dreyeroord’ deze week van start

Foto: Renkum Nieuws

In opdracht van Amvest begint Van Grunsven Groep deze week met de bouw van het nieuwe pand dat moet verrijzen waar voormalig hotel Dreyeroord stond in Oosterbeek.

De akelig lege plek aan de Graaf van Rechterenweg gaat eindelijk ingevuld worden.

De grond in

Er zullen ongeveer 900 meter aan speciale stalen buispalen de grond in gaan. Op de plek wordt een pand teruggebouwd wat sterk lijkt op het Dreyeroord zoals dat in 1944 werd aangetroffen door de geallieerden. Het wordt een Gastenhuis voor mensen met dementie.

Naast het pand komt daarom een zorgwoning voor het echtpaar Kos te staan maar door het gebruik van ander materiaal en de grote bomen die moeten blijven staan, zal de aangebouwde woning niet erg in het oog springen.

Het nieuwe pand krijgt de naam Dreyeroord weer terug. Ook zal de eerste steen en andere herinneringen van het oude pand teruggebracht worden.

In een eerder contact vertelde Christel van Bekkum van Amvest dat onder andere een aantal lampen een nieuwe plek krijgen.

The White House

Er wordt nog meer aan de herinneringen en geschiedenis van Dreyeroord gedacht. Het gedenkteken krijgt een prominente plek en tijdens de jaarlijkse Airborne herdenkingen zijn veteranen en hun families van harte welkom.

De geallieerden noemden Dreyeroord: The White House, omdat ze struikelden over de naam. In september 1944 maakte het pand deel uit van de beroemde Perimeter die behouden moest worden tijdens Market Garden. In en rond Dreyeroord is er vreselijk gevochten, met name door de KOSB, The Kings Own Scottish Borderers die met de Gliders waren gekomen.

Honderden geallieerden zijn er gesneuveld, gewond geraakt of hebben ternauwernood hun leven kunnen redden. Ook onder burgers vielen slachtoffers.

Second battle

In juni 2016 barstte er opnieuw een strijd los om het mooie en karakteristieke, witte pand. Dit keer om het pand te behouden en met name de Werkgroep Behoud Dreyeroord (nu Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland) wist de sloop onder de aandacht te brengen. Ook de Stichting Airborne Feelings en Erfgoedvereniging Heemschut keerden zich tegen de sloop. Een petitie gestart door de werkgroep bracht zelfs duizenden handtekeningen op uit binnen en buitenland.

Na al het rumoer bleek het pand toch niet te redden, maar Amvest zocht opnieuw de tekentafel op en maakte een nieuw ontwerp. Een ontwerp dat ook de Stichting Behoud WO2 Erfgoed blij verraste. Eerder hadden zij namelijk een ontwerp ingediend om het voormalige Dreyeroord te renoveren, ook omdat het ontwerp dat Amvest in de eerste instantie had getekend, niet zo heel erg goed werd ontvangen.

Voorzitter van Behoud Erfgoed, Wiljo Pas zei destijds:“Er is goed naar de stichting geluisterd en de bezwaren zijn uiteindelijk gehoord. Ook zijn verschillende zaken die wij hebben aangedragen in het nieuwe plan overgenomen. Het gebouw zal er bijna precies zo uit gaan zien zoals de Britse luchtlandingstroepen het aantroffen toen ze in de avond van 19 september 1944 aanklopten op de deur van het hotel.”

Vicevoorzitter Gert Jan Weierink vulde daarop aan: “We denken dat de veteranen die hier vochten en hun families een vertrouwd gevoel zullen ervaren als ze straks bij het nieuwe Dreijeroord staan. Het is dan ook fijn dat Amvest en Het Gastenhuis rondom de herdenkingen het gebouw voor hen willen openstellen.“

Als verwachte opleverdatum staat bij het Gastenhuis 29 november 2019 vermeld. Jammer dat het niet in september voor de 75-herdenking van de Airborne klaar is maar de bouw gaat in ieder geval beginnen. Het grootste gedeelte van het pand zal dan wel klaar zijn.

Lees ook: Dossier Dreyeroord

Dossier: Dreyeroord