Nominatie European Museum of the Year Airborne Museum

Foto: Logo European Museum of the Year

Het Airborne Museum is door het European Museum Forum genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award 2019.

De dependance Airborne at the Bridge in Arnhem, geopend in 2017 en het vrijwilligersbeleid van het museum waren doorslaggevend voor de organisatie.

European Museum Forum

European Museum Forum (EMF) is een van meest toonaangevende organisaties in Europa die de ontwikkeling van toegankelijkheid en kwaliteit van Europese musea stimuleert. Het EMF heeft deze positie na ruim 40 jaar dienstverlening verworven. Tevens beheert het de meest prestigieuze museumprijs in Europa en draagt het bij aan het promoten van innovatieve ontwikkelingen in de museumsector over het hele continent.

European Museum of the Year Award

De European Museum of the Year Award (EMYA) werd in 1977 opgericht onder auspiciën van de Raad van Europa. EMYA is de langstlopende en meest prestigieuze museumprijs in Europa en draagt bij aan het onder het voetlicht brengen van innovaties in de museumsector over het hele continent. Door nauwe banden met de Raad van Europa is EMYA ingebed in een systeem van waarden van burgerschap, democratie en mensenrechten.

Deze prijs gaat naar een museum dat erin slaagt om (diverse) doelgroepen aan te trekken, een unieke sfeer en beleving weet neer te zetten en/of onderwijs en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Eerdere winnaars waren onder andere het Design Museum in Londen, Rijksmuseum Amsterdam, Mas Antwerpen en het War Childhood Museum in Sarajevo.

Ongelofelijk trots

Airborne Museum Hartenstein, directeur Sarah Heijse: ‘Wij zijn ongelofelijk trots op deze nominatie. Het is een eer om in het rijtje van grote, belangrijke Europese musea te mogen staan. Wij feliciteren met name al onze vrijwilligers die dag in, dag uit klaar staan voor het museum in Oosterbeek en Airborne at the Bridge in Arnhem. Deze nominatie is een eerbetoon aan hen’.

Provincie Gelderland, gedeputeerde Peter Drenth: ‘Ik feliciteer het museum met deze nominatie. Het is een erkenning voor het vele werk van de afgelopen jaren. Het Airborne museum, met zijn unieke historische plek, is een parel van Gelderland. En de nominatie komt op een mooi moment: vlak voor de herdenking van 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020. Daar staan we uitgebreid bij stil, en daar heeft het Airborne museum een belangrijke rol in’.

Vfonds, directeur Michiel van Hattem: ‘Dat het Airborne museum genomineerd is voor de European Museum of the Year Award (EMYA), toont aan dat het verhaal over de Tweede Wereldoorlog nog steeds relevant is en dat we onze bevochten vrijheid ook vandaag moeten blijven verdedigen. Airborne at the Bridge is een kleine parel onderaan de John Frost brug dat de bezoeker nieuwsgierig maakt naar het grote verhaal in het straks prachtig verbouwde Airborne museum. Het vfonds feliciteert het museum en haar medewerkers en vrijwilligers met deze nominatie’.

Gemeente Arnhem, wethouder Hans de Vroome: ‘De nominatie voor een EMYA award voor het Airborne Museum is een meer dan terecht compliment voor dit prachtige museum. Het Airborne Museum is uniek in de regio én in Nederland, het vertelt het verhaal van een cruciale periode uit onze geschiedenis, de Slag om Arnhem in september 1944; de daarop volgende evacuatie en verlenging van de Tweede Wereldoorlog.”

“Een verhaal dat verteld moet blijven worden, zeker ook aan toekomstige generaties omdat waarden als vrede en vrijheid van alle tijden is. Arnhem is trots op Airborne at the Bridge, gelegen aan de voet van de John Frostbrug aan de Rijnkade en functioneert als een volwaardige dependance van het museum in Oosterbeek. De vele bezoekers geven aan hoe groot de interesse in het verhaal nog altijd is.”

Uitreiking prijs

De bekendmaking van de winnaars vindt plaatst tijdens het congres van de European Museum Forum tussen 24 en 25 mei 2019 in het Childhood Museum in Sarajevo. Het Airborne Museum feliciteert Museum Boerhaave en het Nederlands Openlucht Museum met hun nominatie.

article
44062
Nominatie European Museum of the Year Airborne Museum
Het Airborne Museum is door het European Museum Forum genomineerd voor de prestigieuze European Museum
https://renkum.nieuws.nl/1940-1945/44062/nominatie-european-museum-of-the-year-airborne-museum/
2018-12-15T09:39:46+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/12/15093503/European-Museum-of-the-Year.png
Airborne Museum, European Museum of the Year Award, Oosterbeek, Renkum Nieuws
1940-1945, Nieuws