Op zoek naar het dagboek van Gerard Meulebeek uit 1944

Foto: Privécollectie

De familie Meulebeek uit Renkum is in september 1944 ondergedoken geweest bij Mekking, de bakker in Renkum. Het gezin bestond uit vader, moeder en vijf kinderen.

Twee van deze kinderen zijn de moeder en oom van Arnoud Huisman, zijn oom Gerard heeft destijds een dagboek bijgehouden waarnaar hij nu op zoek is.

Van Renkum naar Hilversum

Vanuit Renkum is het gezin via Bennekom naar Ede gelopen waar ze ondergedoken hebben gezeten bij familie bij Garagebedrijf Robben.

Arnoud: “Omdat daar op een gegeven moment Duitsers in huis zouden komen, zijn ze verder getrokken naar Hilversum. Daar hebben ze bij de familie Wognum ondergedoken gezeten. Van daaruit zijn ze weer terug gegaan naar Ede, weer bij hun familie van Garagebedrijf Robben, waar ze de bevrijding hebben gevierd. Uiteindelijk zijn ze toen vanuit Ede weer terug gegaan naar Renkum.”

“Voor met name mijn moeder van 89 ben ik op zoek naar het dagboek dat mijn overleden oom, haar broer, in de oorlog heeft bijgehouden. Het dagboek van Gerard Meulebeek moet ergens tussen Renkum en Hilversum zijn.”

Dagboek

“Het schijnt zo te zijn dat Gerard Meulebeek tijdens de evacuatie een dagboek heeft bijgehouden. Dat schijnt ergens te zijn maar niet bij onze familie. Voor mijn moeder, de enige nog uit dit gezin, voor zijn verloofde, die nog steeds leeft en voor mijzelf als geschiedenisdocent, is dit iets heel bijzonders.”

“U begrijpt dat wij dit als familie graag in ons bezit zouden willen hebben. Wat ik weet dat het ergens bij een heemkundeclub of een historische kring moet zijn in het beschreven evacuatiegebied. Gerard Meulebeek is geboren in 1926 en helaas in 1956 overleden. Op de foto staat mijn oom toen hij zo rond de 27 jaar was.”

“Het spreekt voor zich hoe blij wij als familie zouden zijn met het terugkrijgen van dit dagboek. Daarom wil ik iedereen al bij voorbaat heel erg bedanken voor de eventuele moeite die er wordt gedaan om ons te helpen.”

Heb jij enig idee waar dit dagboek zich kan bevinden of is het in jouw bezit? Neem dan alsjeblieft contact op met Arnoud Huisman via
[email protected]

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden