Officiële eerste €5 herdenkingsmunt 75 jaar Operatie Market Garden geslagen

Foto: Koninklijke Nederlandse Munt

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft daarom een officiële herdenkingsmunt geslagen: het Market Garden Vijfje.

Zaterdag 21 september 2019 heeft Market Garden veteraan, de heer Les Fuller, tezamen met de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, de eerste ceremoniële muntslag verricht tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Koninklijke Nederlandse Munt

Muntslag door Tweede Wereldoorlog veteraan

Op het herdenkingsplein op de Ginkelse Heide heeft op zaterdag 21 september, als onderdeel van ‘Airborne Luchtlandingen en Herdenking’, de ceremoniële Eerste Slag plaatsvinden van het Market Garden Vijfje. De slag is uitgevoerd door de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Engelse oorlogsveteraan de heer Les Fuller.

Documentaire over veteraan Les Fuller

Veteraan Les Fuller zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing, kwam hij nog grote obstakels tegen, welke uiteindelijk resulteerden in het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin de heer Fuller zijn bijzondere verhaal vertelt.

(Tekst gaat verder onder het filmpje)

Het Market Garden Vijfje

Tim Breukers is de ontwerper van het Market Garden Vijfje. Hij liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde badges en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Zo toont de keerzijde van de munt een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is gevisualiseerd met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorzijde is gevuld met een karakteristieke stapsteen

Beschikbaarheid

Het Market Garden Vijfje is te bestellen via www.knm.nl/marketgarden en wordt geslagen in een oplage van 60.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro en na de ceremoniële Eerste Slag op 21 september 2019 ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud. Er verschijnt ook een speciale uitgifte samen met de Canadese Munt in het teken van 75 jaar vrijheid van Zuid-Nederland.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Market Garden €5-- Koninklijke Nederlandse Munt

(Foto’s: Koninklijke Nederlandse Munt)

Over de Koninklijke Nederlandse Munt

In opdracht van het ministerie van Financiën, slaat de Koninklijke Nederlandse Munt de Nederlandse euro herdenkingsmunten. Een herdenkingsmunt is een zeer speciale uitgifte, die alleen verschijnt als er iets bijzonders te vieren valt. De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van de Nederlandse euromunten. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waarde producten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten en verzamelaarsproducten. Sinds 1567 is het bedrijf gevestigd in Utrecht. Houd www.knm.nl in de gaten voor actuele informatie.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden