NOS zet film over ontsnapping 1945 legerarts Graeme Warrack online

Koning Willem II kazerne, Greame Warrack Gebouw
Foto: Pim van 't End, CC 4.0, Wikipedia

De Schotse legerarts Greame Warrack bleef na Operatie Berlin (de terugtrekking van de geallieerden na Market Garden) in september 1944 achter om voor de gewonden te zorgen.

Hij werd gevangen genomen door de Duitsers en naar Apeldoorn vervoerd en kreeg daar de leiding over een Duits noodhospitaal. Begin 1945 kreeg hij in de gaten dat alle gevangenen naar Duitsland verplaatst zouden worden, hij verborg zich. Na 2 weken kwam hij weer tevoorschijn en wist met hulp van het Verzet te ontsnappen. Zijn ontsnapping is deze maand 75 jaar geleden.

1976

Greame, lid van de Royal Army Medical Corps, hield een dagboek bij en schreef later het boek: Travel by Dark. In 1976 werd zijn boek verfilmd. Zo authentiek mogelijk met Duitse, Engelse en Nederlandse acteurs.

Greame werd tweemaal onderscheiden. Voor zijn rol tijdens Market Garden, het achterblijven om voor de gewonden te zorgen en zijn inzet in het Apeldoornse Noodhospitaal werd hij op 20 september 1945 benoemd tot Officer of the Order of the British Empire en kreeg hij op 24 mei 1945 de Distinguished Service Order. Greame ging tot het uiterste om voor de gewonden te zorgen en schuwde daarbij niet om voor hen op te komen tegen de Duitse bezetter.

Eer

Het Duitse noodhospitaal was gevestigd in de Koning Willem III kazerne, Gebouw 24, waar het hospitaal was, heet nu het Greame Warrack gebouw. Jaarlijks wordt hij geëerd met het Graeme Warrack Memorial Event. Een mars van 97 km die in 2 dagen wordt gelopen waar alle marechaussees die de initiële opleiding volgen. Greame’s oude kamer (nr. 8) is permanent ingericht als traditiekamer. In 1984 onthulde hij zelf de plaquette die aan de buitenkant van Gebouw 24 hangt. Greame overleed het jaar erna: in 1985.

Sinds dit weekend staat de volledige film online bij de NOS, bijna anderhalf uur, origineel, dus in de Engelse taal via onderstaande link.

Arnhem: verhaal van een ontsnapping

This article in English here

Dossier: 75 Jaar Vrijheid
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden