Bewoners Rumah Kita herdenken de capitulatie van Japan

Foto: Zinzia

Op 15 augustus 2021 herdachten de bewoners van verpleeghuis Rumah Kita de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Voor veel bewoners betekende deze datum het begin van het einde.

Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië. Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië. In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland. Zij hadden de oorlog overleefd maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden zij in vrede aan een nieuw leven. Bij Rumah Kita herdenken we elk jaar op deze dag alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen. Vanwege het coronavirus kon een beperkt aantal genodigden de Herdenking op Rumah Kita bijwonen.

Kranslegging

De kransen werden gelegd door de bewoners van Rumah Kita en door burgemeester Floor Vermeulen. Hij legde een krans namens de gemeente Wageningen en een krans namens de tweede, derde, vierde en vijfde generatie. In zijn toespraak vertelde de burgemeester over zijn binding met het voormalige Nederlands-Indië. Zijn overgrootouders hebben daar gewoond en de geschiedenis over Nederlands-Indië is overgedragen van generatie naar generatie.

“Het stukje geschiedenis zit in mijn genen, dat draag ik met me mee en het is van belang dat het verhaal doorverteld wordt.”

Een mooie Herdenking opdat we niet vergeten

Een van de bewoners zei over de Herdenking : “Rumah Kita heeft een bijzondere dag van de Herdenking gemaakt. Een mooie Herdenking opdat we niet zullen vergeten. De bevrijding werd gevierd met een Nasi Kuning maaltijd. Een feestelijke maaltijd! “

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten? Neem dan contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail:[email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen