Hoofdkwartier Diorama van het Airborne Museum hersteld

Foto: Airborne Museum

Oosterbeek – Het Hoofdkwartier Diorama, onderdeel van de museumpresentatie sinds 1978, is toekomstbestendig gemaakt. Meer dan 200 collectiestukken zijn gereinigd, geconserveerd en waar nodig gerestaureerd.

Een spannende en tijdrovende operatie! Het herstelde diorama is vanaf heden weer te zien in het Airborne Museum.

Britse verdediging

hoofdkwartier diorama
R.E. Urquhart voor Villa Hartenstein

Op 18 september 1944 werd Villa Hartenstein het hoofdkwartier van de Britse 1st Airborne Division. De villa werd het zenuwcentrum van de Britse verdediging van een steeds kleiner wordend gebied in en rondom Oosterbeek. In de eerste dagen van de strijd werden vooral de begane grond en eerste verdieping gebruikt maar naarmate de beschietingen toenamen, verhuisden de Britse troepen naar de kelder. Hier werd de commandopost van de divisie ingericht van waaruit generaal-majoor R.E. Urquhart en zijn staf de Britse en Poolse troepen aanstuurden.

hoofdkwartier diorama
R.E. Urquhart rechts

In deze kelder vind je het Hoofdkwartier Diorama, dat sinds 1978 onafgebroken onderdeel is geweest van de museumpresentatie. Het diorama toont generaal-majoor Roy Urquhart en zijn staf in de commandopost. In 1978 is het diorama geopend door generaal-majoor Urquhart (1901-1988) zelf. In de loop van de jaren is dit erfgoed kwetsbaar geworden.

Om ook in de toekomst museumbezoekers dit diorama te kunnen blijven tonen was uitgebreid onderhoud nodig. De collectiestukken zijn nu vakkundig gereinigd, geconserveerd en waar nodig gerestaureerd.

Airborne Museum

De Slag om Arnhem, onderdeel van Operatie Market Garden, heeft grote impact gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In het Airborne Museum vertellen we het verhaal van de Slag om Arnhem.

Het Airborne Museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In het museum doorloop je stap voor stap de Slag om Arnhem, luister je naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse soldaten en maak je kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen.

Deze tekst in het Engels hier

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Cookieinstellingen