Wageningen bol van speciale activiteiten rondom 75 jaar vrijheid

Foto: Wageningen45

Op 5 mei 2020 is het 75 jaar geleden dat in Wageningen de capitulatie werd ondertekend. Reden voor de Stad der Bevrijding om daar in 2020 uitgebreid bij stil te staan.

Op 20 februari, 75 dagen voor 5 mei, vindt de aftrap plaats waarna tot in elk geval 1 september tal van speciale activiteiten plaatsvinden. Op deze dag is het 75 jaar geleden dat Wageningers naar hun huizen konden terugkeren na de evacuatie tijdens de oorlog.

De focus in het jubileumjaar en de jaren daarna ligt op het thema vrijheid, in de breedste zin van het woord met het thema ‘Jij maakt het verschil’. Voorafgaand aan 5 mei wordt dit thema ook alom zichtbaar in de stad. Iedereen wordt opgeroepen om de stad te helpen versieren en de speciale jubileumvlag uit te hangen zodat de stad vrijheid ‘ademt’.

Voor iedereen

Wethouder Lara de Brito: “voor ons als Stad der Bevrijding wordt 2020 een heel bijzonder jaar. Wij vinden het belangrijk dat alle Wageningers zich onderdeel voelen van dit jubileum, daarom worden er ook veel verschillende activiteiten georganiseerd. Omdat we niet vroeg genoeg kunnen beginnen met het meegeven wat de betekenis van vrijheid is, maken de burgemeester en ik samen een Tour langs alle scholen, dan gaan we erover in gesprek met de kinderen.”

Persoonlijk maken

Toon van Asseldonk, voorzitter Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945: “we leggen de focus de komende jaren op het persoonlijk maken van vrijheid, want 75 jaar vrijheid gaat ook over je eigen toekomst. Het thema vrijheid moet toegankelijk zijn, want iedereen heeft ermee te maken in welke vorm dan ook. Het beseffen en beleven wat het betekent om vrij te zijn, is hierbij essentieel. Via de campagne ‘Vrijheid: jij maakt het verschil!’ ga je dit zien, horen en voelen in Wageningen.”

Aftrap

De aftrap van het jubileumprogramma vindt plaats op donderdag 20 februari a.s. en bestaat uit een speciale performance ‘Vannacht naar dag’ bij zonsopkomst in het stadhuis. Daarna wordt de jubileumvlag gehesen voor de hoofdingang van het stadhuis. Om 18.00 uur neemt een Wageningse/ Gelderse delegatie deel aan de zogenaamde Sunset March in Nijmegen.

Een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Daar neemt Wageningen symbolisch het stokje over van Nijmegen om in het kader van ‘Gelderland Herdenkt’ 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren.

Onthulling Levenslicht

Voorafgaand aan de officiële aftrap vindt de onthulling plaats van het tijdelijke Holocaust monument ‘Levenslicht’ op zondag 26 januari a.s. Dit vindt plaats om 19.00 uur aan de Walstraat tegenover het Joods monument; de plek waar een steen ons herinnert aan de synagoge die daar tot de meidagen van 1940 stond.

Programma

Voorafgaand aan 4 en 5 mei, maar ook nog daarna, vinden tal van jubileumactiviteiten plaats. Ook gaan burgemeester Geert van Rumund en wethouder Lara de Brito langs de basisscholen om gastlessen over 75 jaar vrijheid te geven. Houd voor het programma wageningen45.nl/75jaarvrijheid in de gaten en/of volg de sociale media.

Uitgelicht: 4 en 5 mei

vrijheidDe dagen 4 en 5 mei worden dit jaar extra speciaal. In de nacht van 4 mei op mei wordt niet alleen het Bevrijdingsvuur ontstoken en de Nationale Bevrijdingsvuurestafette gelopen; dit jaar wordt het voorafgegaan door een multimediaal spektakel bij Hotel De Wereld. Op 5 mei is iedereen weer welkom op het jaarlijkse Bevrijdingsevenement.

Die dag ontvangt Wageningen, onder meer veteranen en pelotons uit de geallieerde landen, brengen ‘verschilmakers’ hun boodschap en vindt een internationaal Vrijheidsontbijt plaats. In de dagen voorafgaand aan en na het Bevrijdingsevenement kun je bovendien speciale vrijheidscolleges en/of een Freedom filmfestival bezoeken.

Steun voor initiatieven

De gemeente Wageningen heeft 25.000 euro beschikbaar gesteld om initiatieven te ondersteunen die aansluiten bij de viering van dit jubileumjaar. Meer informatie is beschikbaar bij Karianne Radstake, projectleider, 0317-492761.

Dossier: 75 Jaar Vrijheid