Reuzenpanda Wu Wen lieve moeder voor haar jong in Ouwehands

De eerste 10 dagen na de geboorte van een pandajong zijn erg spannend, omdat de meeste jonge beren in die periode sterven. Maar reuzenpanda Wu Wen is een lieve moeder voor haar jong en het gaat met beiden erg goed!

Vrijdag 1 mei 2020 was een historische dag in Ouwehands Dierenpark. Drie jaar na de aankomst van reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya in Rhenen werd er een jonge reuzenpanda geboren.

Wu Wen als moeder

Direct na de geboorte pakte moeder Wu Wen haar moederrol op. Vanaf het eerste uur hield ze haar jong warm en heeft ze het gezoogd. Moeder Wu Wen maakt het ook goed. Af en toe eet ze een appel, een stukje pandacake en zelfs een bamboestengel. Ze slaapt ook heel veel, samen met haar jong dat voornamelijk in de buurt van één van de vier tepels is te vinden.

Ontwikkeling van het jong

Een pasgeboren reuzenpanda is ontzettend klein! De lichaamslengte is maximaal 15 centimeter en het weegt tussen de 100 en 200 gram. Nu, ruim een week later, is het jong zichtbaar gegroeid. Niet alleen in lengte maar zeker ook in gewicht. De goedgevulde buik valt op, en daarnaast is ook al een voorzichtige kleuring te zien. De schouders en voorpoten vertonen een donkere (grijszwarte) tekening. Opvallend is ook de relatief lange staart van het pandajong!

Voorlopig in het kraamhol

Wu Wen en haar jong verblijven nog een aantal maanden in het kraamhol. Het jong moet groeien, leren lopen en moeder Wu Wen kunnen volgen. Pas dan betreden zij samen het binnenverblijf. Dierverzorgers houden de ontwikkeling van het jong via camerabeelden goed in de gaten. In het park wordt een livestream beschikbaar gesteld om een exclusief kijkje te nemen in het kraamhol.