Springlevende Elster paardenmarkt komt dit jaar terug

Foto: Ralf Siebeck via Pixabay

Elst – De 760e editie van de Elster paardenmarkt komt na twee jaar weer terug! Op maandag 5 september is het eindelijk weer zover en komt het centrum van Elst weer vol te staan met diverse prachtige dieren.

Met een geschiedenis die meer dan 750 jaar teruggaat is de Elster paardenmarkt markt nog altijd een springlevend evenement welke in binnen- en buitenland bekend staat. Met een aanvoer van ruim 1250 paarden, pony’s, ezels en muildieren behoort deze markt samen met die van Zuid-Laren en Hedel tot de drie grootste paardenmarkten van Nederland.

paardenmarktVeel paarden en handje-klap

Elst is een van de laatste authentieke markten met een economische functie waar nog grote aantallen paarden, pony’s en ezels worden verhandeld, middels het al oude handje-klap. Een plek waar paarden vanuit heel Nederland samenkomen en van waaruit ze de wereld overgaan. Behalve KWPN rij- en tuigpaarden, staan er Friese en Gelderse paarden maar ook een veelheid van andere buitenlandse rassen en soorten in alle kleuren en maten.

De paarden staan ruim opgesteld op stro en er is hooi en water aanwezig voor de dieren. De route voor publiek is buiten langs de dieren zodat voor beiden veiligheid gewaarborgd is. Toegang tot de paardenmarkt is derhalve wel op eigen risico.

Bezoekersmagneet

Deze attractieve markt trekt ieder jaar ca. 40.000 bezoekers. Er zijn veel buitenlandse kooplieden aanwezig en de handel is meestal levendig. De markt begint officieel om 5.00 uur en eindigt om uiterlijk 16.00 uur, maar de praktijk leert dat de meeste handel voor 13.00 uur plaatsvindt. Voor vele dieren is dit een nieuwe kans op een nieuwe fijne baas, voor anderen helaas een semi eindstation.

paardenmarktWelzijn is belangrijk

Paardenmarkten doen anno 2022 veel stof oplaaien, al dan niet (on)gegrond. Mensen die sceptisch staan tegenover het concept zijn van harte welkom om in Elst zelf te ondervinden hoe deze markt zich houdt ten opzichte van dierenwelzijn. De laatste jaren hebben er grote verbeteringen plaatsgevonden daaromtrent. Zeker in vergelijking met vroegere edities staan de dieren er tegenwoordig keurig bij, en is van misstanden amper nog sprake. Waar dit wel het geval is wordt ingegrepen door omstanders of inspectie. Veel dierenactivisten zien de markt als een negatief verschijnsel, waarbij zij vergeten dat voor veel dieren dit juist een (laatste) kans is op een fijne plek.

Op deze markt is een ruime verscheidenheid aan soort en kwaliteit te vinden en de echte paardenliefhebber weet de Elster markt dan ook zeker te waarderen. Aanvoer wordt gecontroleerd op gezondheid en papieren/ chip. In het kader van dierenwelzijn lopen er geüniformeerde en incognito controleurs rond van onder andere de dierenpolitie, veeartsen en de NVWA.

Misstanden? Meld het dan!

Zie je misstanden, meld dit dan direct aan de organisatie zodat er ingegrepen kan worden! (Deze zit in een tent naast het gemeentehuis.) De organisatie vraagt iedere bezoeker om zich met respect jegens mens en dier te gedragen. Neem geen onnodige risico’s, behandel de dieren goed en als laatste; Bied niet als je geen dier wil kopen!

paardenmarktAangepaste regels paardenmarkt Elst

Vanwege de nieuwe Europese verordening Animal Health Law (sinds april 2021) verandert het exportbeleid van de paardenmarkten in Elst (5 september), Zuidlaren (17 oktober) en Hedel (07 november). Het doel van deze verordening is onder andere het traceren van dieren bij bijvoorbeeld eventuele uitbraken van dierziektes bij paardachtigen.

In overleg met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  1. Geen rechtstreekse export vanaf de markt.
  2. Geen rechtstreekse aanvoer vanuit het buitenland naar de markt.
  3. In- en uitslagregister tijdens de markt.
  4. Iedere markt moet over een eigen UBN-nummer beschikken.

Uitgebreidere  uitleg is te vinden via deze link.

Fraaie beelden van de Elster Paardenmarkt in het Polygoon Journaal 1959 bekijken, klik dan op onderstaande afbeelding.

 

paardenmarkt

Bron: Elster Paardenmarkt

♦♦♦

Adverteren op Overbetuwe.nieuws.nl ? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Overbetuwe Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Leo Christiaens via de telefoon: 06-11087527 of via de mail: [email protected].

De redactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen