Gooi na het bakken van de oliebollen het frituurvet niet door het riool

Foto: Hans, Pixabay

Frituurvet verdwijnt nog te vaak in het toilet of in de gootsteen, waarna het aan de binnenkant van de riolering blijft plakken en zorgt voor verstoppingen. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen, nu veel mensen thuis weer oliebollen gaan bakken.

Er is een handige kaart om te zien waar je het gebruikte vet verantwoord kwijt kunt.

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. ‘De cijfers over door vet verstopte rioolleidingen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Die kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door de inwoners betaald,’ aldus de koepel van waterschappen. Aan de andere kant halen bijvoorbeeld scholen, sportclubs en kinderboerderijen financieel voordeel uit het inzamelen van gebruikt frituurvet.

Veel voordeel te behalen

Volgens de Unie van Waterschappen kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor om gebruikt frituurvet te recyclen. Wordt het echter ingeleverd bij een recyclepunt, dan wordt er biobrandstof van gemaakt. Giet vloeibaar frituurvet daarom terug in de verpakking – of in een lege plastic fles –  en breng het naar de gele kliko bij een supermarkt of een ander inzamelpunt. Ook het plastic dat mee ingezameld wordt kan dan worden gerecycled.

Lees ook: Koopmans vergeet gist in deel bakmixen: niet te gebruiken

♦♦♦

Adverteren op Renkum.nieuws.nl? Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders.

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of via de mail: [email protected]. De redactie is te bereiken via [email protected].

 

Cookieinstellingen