Meekijken met project Een Zacht Geruis op kasteel Doorwerth

Foto: Erik Odijk

In het kader van het project Een Zacht Geruis zal van 15 februari tot eind maart kunstenaar Erik Odijk in kasteel Doorwerth aan het werk zijn. Je kunt ter plaatse mee kijken met de kunstenaar.

Het project is een samenwerking van Productiehuis Plaatsmaken, Geldersch Landschap en Kasteelen en Museum Arnhem. Van 20 april tot en met 31 oktober wordt het werk tentoongesteld.

Project Een Zacht Geruis

Productiehuis Plaatsmaken initieert het kunstproject Een Zacht Geruis, een tentoon­stellingsproject dat tegelijkertijd plaatsvindt in de zeven voor publiek opengestelde Gelderse kastelen die verspreid over de provincie liggen.

Kastelen spreken van oudsher zeer tot de verbeelding en Plaatsmaken wil deze verbeelding graag concretiseren. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat door een inhoudelijke koppeling tussen (immaterieel) erfgoed en hedendaagse kunst er een interessante, tijdloze dialoog kan ontstaan die laat nadenken en ontroert.

Op ieder kasteel gaat de kunstenaar zich als het ware ingraven in de plek, de geschiedenis en de bewoners, en geeft daar een inhoudelijke reactie op door middel van nieuw te produceren werk. Dit werk wordt in de context van het kasteel getoond.

Erik Odijk aan het werk

Erik Odijk (1959) is bekend geworden door zijn enorme landschapstekeningen. Het landschap van Erik Odijk, met de titel ‘Oog in Oog’, heeft als inhoudelijke basis het concept STRIJD, richting een uitzichtloze strategische vergissing en een mogelijk antwoord hierop in de verbeelding in de vorm van een landschap.

Een plaats voor betekenissen gelinkt met de tradities van het kasteel, het wapengekletter door de eeuwen heen, de jacht en het conserveren van de dood. De reeds bestaande ontwerptekeningen worden In Situ uitgevoerd in het kasteel.

Deze tekeningen zullen worden uitgebreid met aanvullende ontwerpen die de link tonen met de tradities in de tuin- en landschapsontwerpcultuur. Een vlinderperspectief en ruimtelijk geometrisch perspectief kunnen dan toevoegingen zijn.

In extra subtekeningen, woord en tekst­verklaringen (mindmapping), zien we bloemen- en plantdetails, materiaaldetails, volumes, schaalaanduidingen en berekeningen. Inhoud en beeld schuiven in elkaar tot een tekening.

Meekijken met de kunstenaar aan het werk: van 15 februari tot eind maart (met uitzondering van de data 24 februari, 3, 5, 10, 12, 18, 19, 20, 24, en 31 maart). Erik Odijk werkt in principe dagelijks. Wil je zekerheid? Bel dan tijdens openingstijden naar 026-3397406.

Het werk tentoongesteld: van 20 april tot en met 31 oktober
Kosten: € 11,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders gratis op vertoon van jaarkaart.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0