Opening expositie: Tronies, tijdens Kunstkoepelavond in de Kreek

Foto: J. Hendriksen

Op de gebruikelijke Kunstkoepelavond op de eerste dinsdag van de maand in de kreek, zal in de grote ruimte een nieuwe expositie: Tronies worden geopend.

Met tekeningen en schilderijen van Beatrijs van den Bos uit Oosterbeek en keramieken beeldjes van Marianne Horsman-Wagener uit Doorwerth.

Interview

Traditiegetrouw worden beide kunstenaars op deze Kunstkoepelavond avond geïnterviewd en zal er gelegenheid zijn om verder met de makers in gesprek te gaan. Verder wordt er filmmateriaal vertoond waarin de idee van tronies en sprekende koppen uit de verf komt.

Van de buikspreker tot bijvoorbeeld robots die menselijke emoties oproepen en dienstbaar zijn om eenzaamheid te bestrijden. Achter tronies gaat veel schuil. Veel ziele roerselen, veel geheimen en veel kwetsbaars.

Beatrijs van den Bos

Beatrijs van den Bos heeft van 1977 – 1984 grafische vormgeving gestudeerd bij Artez in Arnhem. Ze werkte jaren mee aan het illustreren van vele tijdschriften, o.a. de Opzij. Hier deed ze een strakke werkdiscipline op; eigen aan het werken in opdracht met de altijd op de loer liggende ‘deadlines’.

Na een periode van 20 jaar besloot ze vrijer te gaan werken. Beatrijs ging een schrijfopleiding volgen en begon eigen verhalen te vertellen en die te illustreren. Fictie, fabels en sprookjes komen aan bod, maar ook haar eigen dagboeknotities leveren stof tot inspiratie.

Soms lopen in deze verhalen realiteit en fantasie dwars door elkaar heen. Graag wil ze met haar verhalen als het ware diepere lagen als levenswijsheden aanboren en vastleggen.

Tronies

In Kreek zijn de komende drie maanden een grote hoeveelheid kleine, van realistische tot sprookjesachtige portretten te zien. Zelf noemt Beatrijs dit ‘Tronies’. Al in de 17e eeuw noemde men fantasievolle boertige koppen Tronies. Rembrandt, van Ostade, Brouwers en al daarvoor Leonardo Da Vinci, wie kent ze niet?

Exclusief in deze tentoonstelling zijn de nagetekende poppenkastpoppen die met de bijpassende voorbeelden geëxposeerd worden. De poppen komen uit de verzameling van echtgenoot Jeroen Hendriksen die ze al jarenlang verzamelt. Bij menigeen zullen deze poppen wel jeugdherinneringen oproepen.

Marianne Horsman

De beeldjes van Marianne Horsman, fantasievolle handgevormde geglazuurde objecten, passen wonderlijk goed bij deze poppenkastpoppen en ze zijn te zien in elkaars nabijheid in de twee vitrines. Op verzoek van Frans Klerkx van stichting Kunstkoepel heeft Marianne de afgelopen maanden gewerkt aan nieuw werk. Dat maakt nieuwsgierig!

De tentoonstelling is te bezichtigen in het cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek vanaf dinsdag 6 november t/m zaterdag 2 februari tijdens de openingstijden. N.B. Kreek is gesloten van 24 december t/m 1 januari

U bent van harte uitgenodigd voor de opening op dinsdag 6 november om 20:00 uur. De deur is open om half 8. De entree bedraagt 4 euro p.p. ten behoeve van stichting Kreek.

  • Locatie: Cultuur- en ontmoetingscentrum Kreek, Weverstraat 24 in Oosterbeek
  • Opening: dinsdag 6 november
  • Tijd: De deur is open om 19:30. Het programma begint om 20:00 uur en heeft altijd een korte pauze.
  • Kosten: 4 euro p.p. inclusief een kopje koffie of thee.

Openingstijden om de tentoonstelling te bezoeken: van dinsdag t/m zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur en tijdens activiteiten
Meer informatie: kreekoosterbeek.nl

Cookieinstellingen