Expositie: Zij jaagt! Kasteel Doorwerth

Vitrine in Kasteel Doorwerth
Foto: Renkum Nieuws

Deze zomer zullen in kasteel Doorwerth jagende vrouwen centraal staan: zowel de jagende vrouw uit het verleden als de geëmancipeerde moderne jaagster.

De jacht mag dan bekend staan als een mannenbolwerk, inmiddels zijn er steeds meer jagende vrouwen. Toch is hun rol in de geschiedenis nog steeds onderbelicht.

Zij jaagt in een mannenbolwerk

Vanouds waren de mogelijkheden om te jagen voor vrouwen beperkt. De valkerij was bij uitstek een vorm waaraan de vrouw wel deelnam, zoals de roemruchte Jacoba van Beieren. Enkele eigenzinnige vrouwen trokken zich niets van geschreven en ongeschreven regels aan, zoals de eigenaresse van kasteel Doorwerth in de 18de eeuw, Charlotte Sophie Bentinck.

Aan deze vergeten groep bijzondere jagers gaat het Nederlands Jachtmuseum nu aandacht besteden. Daarbij is het interessant om te onderzoeken in welke omstandigheden vrouwen toetraden tot het mannenbolwerk en waarom dat al of niet getolereerd werd.

De 21ste -eeuwse vrouw mag jagen en zij doet het ook. Daarbij spelen voor hen motieven als duurzaamheid, weten waar je voedsel vandaan komt en één zijn met de natuur een rol.

De tentoonstelling is samengesteld door Het Nederlands Jachtmuseum in samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen.

Entree kasteelmuseum: € 9,50 voor volwassenen, € 5,25  voor kinderen (donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis).
Waar: Fonteinallee 2, 6865 ND Doorwerth.

Wanneer: 2 juni tot en met 25 september
Informatie: www.glk.nl/doorwerth of tel.: 026 3397406.

Reacties

article
9700
Afgelopen: Expositie: Zij jaagt! Kasteel Doorwerth
Deze zomer zullen in kasteel Doorwerth jagende vrouwen centraal staan: zowel de jagende vrouw uit
https://renkum.nieuws.nl/exposities/9700/expositie-jaagt-kasteel-doorwerth/
2016-05-28T08:30:09+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2016/07/05012249/DSCI4345.jpg
Expositie, Kasteel Doorwerth, Museum Veluwezoom
Exposities