Verkeersmaatregelen tijdens de 71e Airborne Wandeltocht

Foto: Roeland Foekens

Het grootse wandelevenement in de wereld, de Airborne Wandeltocht leidt tot extra verkeersdrukte. Er zijn diverse verkeersmaatregelen genomen om 2 september alles in goede banen te leiden.

Het is inmiddels alweer de 71e Airborne Wandeltocht. Informatie over de Airborne Wandeltocht zelf lees je op de website www.airbornewandeltocht.nl.

Maatregelen

Voor een goede afwikkeling van het inkomende verkeer en om een veilig evenement voor wandelaars, bezoekers en inwoners te waarborgen, worden verkeersmaatregelen genomen en verkeersregelaars ingezet. Volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op.

Zij zorgen voor een veilige doorgang van de wandelaars en leiden het verkeer in de goede banen. De verkeersmaatregelen zijn aanvullend op de huidige, al aanwezige verkeerssituatie.

De verkeersmaatregelen kun je ook nalezen op de speciale pagina over de Airborne Wandeltocht (pdf, 332 kB).

Parkeer- en stopverbod

Op verschillende wegen geldt vanaf zaterdag 2 september 2017 00.00 uur parkeerverbod of een verbod om stil te staan. Hiermee worden voor hulpdiensten belangrijke routes autovrij gemaakt.

Parkeer al op vrijdagavond je auto daar waar dat wel mag, anders loop je het risico dat je auto, op jouw kosten, wordt weggesleept. Sinds dit jaar (2017) geldt ook op de Schaapsdrift en W.A. Scholtenlaan (tussen Schaapsdrift en Kabeljauwallee) in Doorwerth een parkeerverbod.

Dit in verband met het parkeerterrein aan de Roggekamp en de pendelbusroute vanaf dit parkeerterrein.

Wegafsluiting Schelmseweg, Stationsweg en Dreijenseweg

Op zaterdag 2 september 2017 vanaf 6.30 uur wordt de Schelmseweg afgesloten voor inkomend verkeer. Dit om de veiligheid te waarborgen van de mensen die de verkeersmaatregelen plaatsen.

Vanaf 7.00 uur zijn de Stationsweg ter hoogte van het NS-station en de Dreijenseweg afgesloten voor al het inkomende en uitgaande verkeer. Hiermee wordt voorkomen dat het dorp al vroeg volloopt met wildparkeerders. Al het binnenkomende verkeer wordt naar de centrale parkeerterreinen geleid.

Wegafsluitingen Oosterbeek

Vanaf 9.00 uur worden alle wegen waar het verkeer Oosterbeek in gaat afgesloten. Op een aantal wegen wordt éénrichtingsverkeer ingesteld, zodat het verkeer nog wel het dorp kan verlaten.

Wandelaars die met de auto naar Oosterbeek komen, worden omgeleid naar de parkeerterreinen aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth.

Eénrichtingsverkeer Telefoonweg in Renkum

In verband met de verwachte drukte bij de parkeerplaats aan de Wolfhezerweg en het bereikbaar houden voor de hulpdiensten van een aantal instellingen in Wolfheze wordt op de Telefoonweg éénrichtingsverkeer ingesteld in zuidelijke richting.

Eénrichtingsverkeer Bennekomseweg in Heelsum

Op de Bennekomseweg tussen de Bloemenlaan en de Doornenkampseweg wordt in westelijke richting éénrichtingsverkeer ingesteld. Dit in verband met de grote groep wandelaars die de Bennekomseweg in een korte periode oversteken.

Verkeer richting de Utrechtseweg / N225 kan omrijden via de Doornenkampseweg en de Heidesteinlaan. Deze maatregelen treden in werking vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

Wegafsluitingen Doorwerth en Heveadorp

In Doorwerth en Heveadorp zijn alle wegen richting Oosterbeek afgesloten voor verkeer. Ook de Utrechtseweg in Doorwerth vanaf Kievitsdel in de richting van Oosterbeek, de Italiaanseweg, het Van der Molenplein en een deel van de Kerklaan zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Deze maatregelen treden in werking vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

Einde verkeersmaatregelen

Alle genoemde maatregelen duren tot zaterdag 2 september 2017 18.00 uur of zoveel eerder of later als verantwoord is. In verband met schoonmaakwerkzaamheden gaat de Utrechtseweg later open.

Overige informatie

Weverstraat

De Weverstraat is niet op alle plekken even breed. Voor de veiligheid van wandelaars en bewoners zijn in de hele Weverstraat geen uitstallingen, stands en kraampjes toegestaan. Hierop wordt streng toegezien.

Calamiteitenroute

Mocht er zich onverhoopt een calamiteit in de toch al drukke Weverstraat voordoen, dan worden de wandelaars afhankelijk van de plaats van de calamiteit omgeleid.

Het betreft een viertal calamiteiten omleidingen via onder andere de Fangmanweg, de Dam, de Zuiderbeekweg, de Van Toulon van de Koogweg en de Annastraat. Op deze straten geldt deze dag daarom ook een parkeerverbod.

Muziekgroepen

De muziekgroepen die de wandelaars begeleiden, hebben hun onderkomen in de Vredebergkerk aan de Van Toulon van der Koogweg. Bij aankomst en vertrek is er extra busverkeer op deze weg. Er worden een aantal parkeerplekken voor de bussen vrijgehouden.

Tips

 • Ga je zaterdag 2 september 2017 op pad met de auto en wil je geen hinder ondervinden van omleidingen en wegafsluitingen? Zet je auto dan voor 8.00 uur op een plek waar dat mag en waar je makkelijk het dorp uit komt.
 • Tussen 9.00 en 18.00 uur kun je Oosterbeek Hoog verlaten via de Graaf van Rechterenweg, Valkenburglaan en de Utrechtseweg richting Wageningen en A50. Oosterbeek Laag kun je verlaten via de Jonkheer Nedermeijer van Rosenthalweg, Julianaweg en Schelmseweg richting Arnhem en A12.
 • Maak zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. De bussen brengen je tot vlak bij de Start/Finish. Er zijn twee bushaltes ingericht op de Stationslaan/A.Weeninklaan en op de Oranjeweg/Hartensteinlaan in beide richtingen.
 • De NS laat van 7.00 tot 18.00 uur alle treinen in Oosterbeek stoppen, ook de intercity’s (met uitzondering van de internationale trein). Vertel dit aan bezoekende familieleden en vrienden die van buiten de regio komen.
 • De NS biedt de wandelaars de mogelijkheid om voor zaterdag 2 september 2017 een retour met 20% korting te kopen. Kijk voor meer informatie op de website van de NS.
 • De bussen van BRENG en Syntus rijden via een andere route en stoppen bij bovengenoemde haltes. De buurtbussen rijden deze dag niet.
 • De Dreijenseweg is vanaf 7.00 uur volledig afgesloten. Ook de spoorovergang van Dreijenseweg naar Stationsweg is van 7.00 uur tot 18.00 uur voor alle verkeer afgesloten. De parkeerplaats van De Leeren Doedel is vanaf de Amsterdamseweg bereikbaar.
 • De parkeerterreinen voor de wandeltocht zijn aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth. Alle wandelaars en bezoekers met gemotoriseerd verkeer worden omgeleid naar deze parkeerterreinen en worden met pendelbussen tot vlakbij de Start/Finish gebracht.
 • Op de J.J. Talsmalaan in Oosterbeek is een fietsparkeerterrein ingericht.
 • Volg de aanwijzingen van de parkeeraanwijzers op. Zij richten het parkeren zo in dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt.
 • Kom kijken naar het defilé om 11.00 uur en naar de intocht vanaf 14.00 uur. Tegenover het Airborne Museum zijn de hele dag gratis tribuneplaatsen beschikbaar.

Zie ook: Dossier: 70e Airborne Wandeltocht

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden