Eerste bij-vriendelijke gemeente van Gelderland is Renkum

Bart Bakker, Frans van Korlaar, Wendy Ruwhof en Ineke Puijk
Foto: Renkum Nieuws

De gemeente Renkum is de eerste bij-vriendelijke gemeente van heel Gelderland. De helft van alle 358 Nederlandse wilde bijensoorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

“Wij zijn blij met de komst van wilde bijen, want ze doen belangrijk werk. Als gemeente doen wij er alles aan om deze nuttige beestjes zich thuis te laten voelen. Wij zijn dan ook trots dat wij door Nederland Zoemt als eerste gemeente in Gelderland zijn erkend als Bij-vriendelijke gemeente”, aldus wethouder Wendy Ruwhof.

Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van Landschappen NL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Het doel is het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

De appel waar je in bijt, de aardbeien onder je slagroom en de kers op je taart. Ze groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Wilde bijen doen dit graag en helemaal gratis! 80% van de voedselgewassen worden bestoven door insecten zoals de wilde bij. Ze zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Nog meer bijen

De honingbij is een bekend gezicht, maar er bestaan ook heel veel soorten wilde bijen. Wist je bijvoorbeeld dat hommels ook wilde bijen zijn? In gemeente Renkum kun je meer dan 130 soorten bijen tegenkomen.

De gemeente wil dit aantal met nog meer bij-vriendelijk beheer van tuinen en plantsoenen vergroten.In gemeente Renkum zijn al veel mensen actief in groen, natuur en landschap om het voor de bij beter leefbaar te maken.

Zo heeft de gemeente een bijenconvenant gesloten met Stichting Botoopverbetering Zuid-Veluwe en Imkervereniging De Korenbloem. Maar ook vele andere vrijwilligersgroepen zijn hierin actief, zoals bijvoorbeeld de bewonersgroep rondom de Rosandegaerd in Oosterbeek, de Hoogstambrigade en Stichting Renkums Beekdal.

Renkum Zoemt-bord

Inwoners die zelf in actie willen komen, vinden alle informatie op www.nederlandzoemt.nl. Samen met partners Stichting Renkums Beekdal, Stichting Biotoopverbetering Zuid-Veluwe en Imkersvereniging ‘De Korenbloem’, Renkum/Oosterbeek e.o. werd het bord onthuld voor in de hal van het gemeentehuis.

Naast een bord kreeg de gemeente Renkum €500,- dat werd verdubbeld en Wethouder Ruwhof reikte de cheque uit aan de aanwezige organisaties: “Koop en plant er alsjeblieft mooie bomen of planten voor die bij-vriendelijk zijn. Wel buiten de gemeentegrens hé. Anders krijgen we ons eigen cadeau weer terug!”

bij-vriendelijk

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden