Gemeente Renkum treedt toe tot de Statiegeldalliantie

Foto: Hans-pixabay

De gemeente Renkum treedt toe tot de zogenoemde Statiegeldalliantie. Deze alliantie pleit voor het invoeren van statiegeld op alle blikjes en plastic flessen, om zo zwerfafval tegen te gaan.

Het college van B&W heeft hiertoe het initiatief genomen.

Van al het Nederlandse zwerfafval is 40% hiervan afkomstig. De noodzaak voor een dergelijke maatregel is extra actueel geworden nu China onlangs heeft geweigerd nog langer Europees plastic afval te recyclen.

De handen ineen

Maatschappelijke organisaties, lokale overheden, burgerinitiatieven, bedrijven en milieuorganisaties hebben in november 2017 in de alliantie de handen ineengeslagen. De lobby is gericht op de Tweede Kamer. Die behandelt in maart dit jaar het rapport ‘Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes’.

De Statiegeldalliantie pleit voor een systeem zoals in Duitsland, Noorwegen en Denemarken. Deze landen heffen al statiegeld op kleine flesjes en blikjes, waardoor deze nauwelijks meer als zwerfafval voorkomen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat statiegeld een effectieve bijdrage levert aan de bestrijding van plastic soep. Tenslotte levert meer recycling van plastic flesjes en blikjes een bijdrage aan de grote ambities ten aanzien van de circulaire economie. Hierdoor wordt minder CO2 uitgestoten en minder afval verbrand.

Groeiend aantal

Een groeiend aantal Nederlandse gemeenten, inmiddels 72, steunt de oproep. Volgens de Statiegeldalliantie tellen de gemeenten die zich hebben uitgesproken voor de uitbreiding samen 6 miljoen inwoners. Ook veel Belgische organisaties hebben zich erbij aangesloten.

De alliantie is in het leven geroepen door milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux. Ook supermarktketen Ekoplaza, de provincie Noord-Brabant en diverse andere natuur- en milieuorganisaties, waaronder Greenpeace en Natuurmonumenten, hebben zich aangesloten bij het pleidooi.

article
32480
Gemeente Renkum treedt toe tot de Statiegeldalliantie
De gemeente Renkum treedt toe tot de zogenoemde Statiegeldalliantie. Deze alliantie pleit voor het invoeren
https://renkum.nieuws.nl/gemeentenieuws/32480/gemeente-renkum-treedt-toe-tot-de-statiegeldalliantie/
2018-02-07T11:52:06+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/02/07114821/plastic-bottles-Hans-pixabay.jpg
alliantie voor statiegeld, Gemeente Renkum, Renkum.Nieuws, statiegeldalliantie
Gemeente, Natuur