Plan gemaakt voor vervolg aanpak Renkum centrum

Foto: Renkum Nieuws

Voor de verdere uitvoering van de aanpak Renkum Centrum is een plan gemaakt. De gemeenteraad heeft voor 2018 €250.000,- beschikbaar gesteld voor het centrum.

Het doel is hiermee vooral de aantrekkelijkheid van de zijstraten van de Dorpsstraat te verbeteren. In 2015 is het Europaplein in Renkum opnieuw ingericht en zijn er verschillende aanpassingen aan de Dorpsstraat en Europalaan gedaan.

Belangrijkste aanpassingen

In het najaar van 2017 zijn twee informatieavonden georganiseerd voor omwonenden, ondernemers en eigenaren. Met elkaar is een plan bedacht voor het vervolg van de aanpak van Renkum centrum. De eerste avond zijn alle wensen en ideeën verzameld.

Tijdens de tweede avond hebben de aanwezige ondernemers, bewoners en eigenaren samen de prioriteit bepaald van wat moet worden aangepast.

De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • De stegen bij ByBakker/La Bruxelle en Dorpstraat 80/84 krijgen nieuwe bestrating en verlichting.
  • De steeg bij de Action krijgt twee parkeerplaatsen. De trap wordt flauwer, krijgt nieuwe bestrating en een leuning. De groenstrook wordt groter en krijgt nieuwe planten.
  • In de Dorpsstraat worden extra bomen en/of planten in bakken geplaatst.
  • De steeg bij de kringloopwinkel/textielwinkel krijgt nieuwe bestrating, verlichting en een nieuwe trap.
  • De kruisingen van de Kerkstraat en de Beyerstraat met de Achterdorpsstraat worden een plateau.
  • Bij de oostelijke entree wordt samen met de ondernemers gekeken naar extra terrasruimte.

Deze werkzaamheden worden naar verwachting voor de zomervakantie uitgevoerd. De verlichting wordt in het najaar van 2018 aangelegd.

Wethouder Jasper Verstand: “Het is fijn dat we met deze werkzaamheden het traject Aanpak Renkum centrum kunnen afronden. De aanpassingen dragen zeker bij aan de aantrekkelijkheid en verlevendiging van de Dorpsstraat.”

Kunst in de stegen

Albert Ziëck (kunstenaar) en Mieke Mintjes (dichteres) hebben het initiatief Gedachtengangen bedacht. In dit project worden drie stegen omgevormd tot Gedachtengangen.

In de steeg bij Bybakker/La Bruxelle komt een gedicht op het plafond. In de steeg bij Dorpsstraat 80/84 wordt een kunstwerk met gedicht gecombineerd.

In de steeg bij de Action komt een gedicht in de traptreden met daarbij een bijpassend kunstwerk op de muur. Dit kunstwerk is verwisselbaar, zodat in de toekomst ook andere gedichten en kunst mogelijk zijn.

Fietsen in het centrum

Sinds 2015 zijn fietsers welkom in het centrum. In het voorjaar van 2017 is een korte evaluatie gehouden. Op basis van deze evaluatie blijft het centrum toegankelijk voor fietsen.

Snorfietsen worden echter wel verboden. Daarnaast gaat de gemeente samen met ondernemers naar acties kijken om fietsers bewust te maken dat ze te gast zijn en stapvoets moeten rijden.

Meer informatie

Meer informatie staat op de website van de gemeente Renkum, renkum.nl. Vanaf eind maart zijn hier ook de definitieve tekeningen van het centrumplan te vinden.

Verder organiseert de gemeente in april nog een informatierondje door het centrum. Tijdens een wandeling worden de plannen dan verder toegelicht. De wandeling wordt nog aangekondigd.

article
33057
Plan gemaakt voor vervolg aanpak Renkum centrum
Voor de verdere uitvoering van de aanpak Renkum Centrum is een plan gemaakt. De gemeenteraad
https://renkum.nieuws.nl/gemeentenieuws/33057/plan-gemaakt-voor-vervolg-aanpak-renkum-centrum/
2018-03-06T15:25:01+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2017/07/18182321/Steegje-3.jpg
Gemeente Renkum, Renkum Centrum, Renkum.Nieuws
Gemeente