Schoolzwemmen in een andere vorm terug op de basisscholen

Mirjam Jager, Wethouder Jasper Verstand, Tim van Guilik en Sabine Boshuis
Foto: Berry de Roos

Vanaf schooljaar 2018-2019 krijgen alle basisschoolleerlingen in de gemeente Renkum de gelegenheid om tijdens de basisschoolperiode twee keer deel te nemen aan het schoolzwemmen.

Wij leven in een waterrijke omgeving en het is daarom belangrijk dat kinderen na het behalen van het zwemdiploma hun zwemvaardigheden blijven onderhouden en blijven ontwikkelen.

De nieuwe opzet voor het schoolzwemmen is tot stand gekomen in samenwerking met de scholen, zwembaden Oosterbeek en Doelum in Renkum en het Sport- en Beweegteam in de gemeente Renkum. In het bijzijn van wethouder Jasper Verstand kwamen de betrokken partijen woensdag 7 maart bij elkaar om de samenwerking te bezegelen.

Nieuwe opzet

Het schoolzwemmen heeft niet als doel het behalen van het zwemdiploma. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ouders. De meeste kinderen zijn aan het eind van groep 3 in het bezit van één of meerdere zwemdiploma’s.

Voor het behoud van de zwemvaardigheid is het van belang dat kinderen vervolgens regelmatig blijven zwemmen. Het schoolzwemmen bestaat uit een programma van 8 weken waarin zwemvaardigheden worden getraind en kennis wordt gemaakt met diverse watersporten.

Het schoolzwemmen geldt ook als ijkmoment om de zwemvaardigheid van alle basisschoolkinderen te toetsen. Alle kinderen ontvangen aan het eind van het programma een certificaat met een score voor het zwemniveau.

Het schoolzwemmen wordt aangeboden op de basisscholen voor de groepen 4 (4/5) en 6 (6/7). Dit nieuwe programma is aantrekkelijk voor de scholen door een verhoging van de effectieve lestijd. De scholen bepalen zelf of zij deelnemen aan het schoolzwemmen.

Kennismaken met watersporten

Schoolzwemmen wordt ingepast in het SPORTmenu van het Sport- en Beweegteam in de gemeente Renkum. Het zwemprogramma van acht weken wordt gezien als gelegenheid om kennis te maken met diverse zwem- en wateractiviteiten.

In iedere les is ongeveer een half uur aandacht voor het trainen van zwemvaardigheid en ongeveer een half uur voor kennismaking met watersporten zoals: zwemmend redden, waterpolo, schoonspringen en aquafitness.

Na afloop van het lesprogramma ontvangen de kinderen een informatiepakket van sportaanbieders die zwem- of wateractiviteiten aanbieden.

Meer informatie

Het Sport- en Beweegteam is met buurtsportcoaches het hele jaar actief binnen diverse sportstimuleringsactiviteiten. Heb je behoefte aan meer informatie? Of wil je weten wat het Sport- en Beweegteam voor je kan betekenen?

Mail dan naar [email protected] of neem contact op met één van de buurtsportcoaches. Alle informatie is te vinden op www.renkum.nl/sport.

article
34437
Schoolzwemmen in een andere vorm terug op de basisscholen
Vanaf schooljaar 2018-2019 krijgen alle basisschoolleerlingen in de gemeente Renkum de gelegenheid om tijdens de
https://renkum.nieuws.nl/gemeentenieuws/34437/schoolzwemmen-in-een-andere-vorm-terug-op-de-basisscholen/
2018-03-07T17:01:48+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/03/07165900/27-Ondertekening-nieuwe-opzet-schoolzwemmen.jpg
basisschool, Gemeente Renkum, Renkum.Nieuws, schoolzwemmen, watersport, zwemmen
Gemeente, Sport