Wat betekenen toch die stippen in het bos?

Foto: RonBerg-pixabay

Is het je tijdens je wandeling door de Renkumse bossen ook wel eens opgevallen dat er op sommige bomen een stip staat?

Dat heeft te maken met de zorg en verantwoordelijkheid voor onze gemeentelijke bossen: de Bilderbergbossen, Hemelse Berg en Pietersberg in Oosterbeek, de Heelsumse Wilhelminabossen, de Cardanusbossen in Doorwerth, de Valckeniersbossen in Doorwerth en de Buunderkamp in Wolfheze.

Dunning en stippen zetten

Een van de manieren om voor de bossen te zorgen, is dunning. Met het uitdunnen van een bepaald stuk bos, ontstaat er meer groeiruimte voor bomen die door de beheerder van het bos zijn aangewezen als toekomstbomen.

Dit zijn dus de bomen met een stip. Het aanbrengen van deze stippen heet blessen. Elke vijf jaar wordt een stuk bos gedund. Aankomende winter worden de Valckeniersbossen in Doorwerth en de Wilhelminabossen in Heelsum gedund.

Jonge bomen hebben de toekomst

Door dunning valt er meer licht op de grond, waardoor er weer nieuwe, andere soorten, bomen kunnen groeien (biodiversiteit). Doordat de gemeentelijke bossen grotendeels zijn aangelegd na de Tweede Wereldoorlog is de gewenste mix in leeftijdsopbouw niet optimaal.

Jonge bosvakken zijn sterk ondervertegenwoordigd. Omdat de natuurlijke aanwas van jonge bomen achterblijft, zetten wij in op verjonging van circa 2.6 hectare bos na deze dunningsperiode. In ons vernieuwde bosbeleidsplan leggen we naast het vergroten van de biodiversiteit in onze zorg voor het bos ook accenten op het gebied van recreatie, cultuurhistorie en natuur.

Wandel je mee?

Wilt u de achtergronden van het blessen leren kennen? Wandel dan eens mee met onze bosbeheerder de heer C. (Cees) den Ouden. Neem voor een afspraak contact op via (026) 33 48 111.

Wil je algemene informatie over onze bossen en de manier waarom de gemeente het beheer uitvoert? Neem dan contact op met de heer H.W. (Erwin) Vink, beleidsmedewerker groen van het team Beheer Openbare Ruimte, via (026) 33 48 111.

article
41692
Wat betekenen toch die stippen in het bos?
Is het je tijdens je wandeling door de Renkumse bossen ook wel eens opgevallen dat
https://renkum.nieuws.nl/gemeentenieuws/41692/wat-betekenen-toch-die-stippen-in-het-bos/
2018-10-10T09:19:16+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/10/09230510/bos-RonBerg-pixabay.jpg
bomen, bossen, dunnen, Gemeente Renkum, Renkum.Nieuws
Gemeente, Natuur