Goed voorbereid op gladheid met Draaiboek Gladheidsbestrijding

Foto: Renkum Nieuws

De winter komt er weer aan. Om goed voorbereid te zijn op het bestrijden van gladheid wordt deze maand het Draaiboek Gladheidbestrijding, Seizoen 2018-2019 vastgesteld.

In het draaiboek zijn straten of delen daarvan opgenomen in routes om (opkomende) gladheid te bestrijden. Samen met ACV staat de gemeente van 1 november tot 1 april paraat om je, zover als mogelijk, een veilig winterseizoen te bezorgen.

Waar wordt er gestrooid?

Net als voorgaande jaren is er een ‘Koude Route’ opgenomen in het draaiboek. Hierbij strooit ACV niet de gehele route, maar alleen bepaalde plekken die snel bevriezen. Dit om te voorkomen dat gestrooid wordt op plekken waar het niet nodig is. Daarnaast is er onvoldoende capaciteit om alle wegen in de gemeente binnen acceptabele tijden te strooien. Hiermee worden zowel kosten als het milieu gespaard.

Dit jaar is het snelfietspad Wageningen-Arnhem, voor zover gereed, aan de route toegevoegd. Ook wordt extra aandacht geschonken aan de begaanbaarheid van bushaltes. ACV strooit de hoofdwegen, busroutes en diverse fietspaden binnen de gemeente Renkum. Binnen de bebouwde kom hoef je nooit verder dan 400 meter tot een bestrooide weg te rijden. Buiten de bebouwde kom wordt naar een redelijke afstand gekeken. De strooiroutes en het laatste nieuws over gladheidsbestrijding vind je op de website acv-indewinter.nl.

Strooikisten

Valt jouw buurt buiten de strooiroute? Dan kun je een strooikist bij de gemeente aanvragen via (026) 33 48 111. Hierbij gaat het om buurten waar overwegend senioren wonen en hellende wegen zijn. Op dit moment zijn er al 61 strooikisten in de gemeente uitgezet op plaatsen die hiervoor in aanmerking komen.

Wat doet ACV?

ACV voert de gladheidbestrijding uit in opdracht van de gemeente. Het besluit om te gaan strooien wordt genomen op basis van meetgegevens (o.a. van meetpunten in het wegdek), weersverwachtingen, overleg met weerbedrijf MeteoGroup, meldingen van de politie en eigen waarnemingen. Hierdoor kan ACV bij verwachte gladheid tijdig strooiacties opzetten.

Daarom gaan de strooiwagens meestal op pad als het nog niet glad is om preventief te strooien: ze willen gladheid door bevriezing voorkomen. Dit is meestal in de vooravond of vroeg in de nacht zodat er voor spitstijd voldoende zout op de wegen en paden ligt.

Bij heftige neerslag of langdurige ijzel en sneeuwval zet ACV ook borstels en schuivers in om de sneeuw te ruimen. De medewerkers zijn dan continu op pad om wegen en fietspaden begaanbaar te maken en te houden.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt meehelpen door de stoep voor je woning sneeuw- en ijsvrij te maken. Je kunt daarvoor zout kopen bij bijvoorbeeld tuincentra en bouwmarkten. Ook kun je rekening houden met winterse omstandigheden door bijvoorbeeld je snelheid aan te passen en zo veel mogelijk gestrooide wegen te nemen.

Meer informatie over strooiroutes en het laatste nieuws over gladheidsbestrijding vind je op acv-indewinter.nl. Of volg op Twitter @acvindewinter voor de strooiacties.

'
article
43034
Goed voorbereid op gladheid met Draaiboek Gladheidsbestrijding
De winter komt er weer aan. Om goed voorbereid te zijn op het bestrijden van
https://renkum.nieuws.nl/gemeentenieuws/43034/goed-voorbereid-op-gladheid-met-draaiboek-gladheidsbestrijding/
2018-11-27T09:00:24+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2018/11/27005358/IMG-20170114-WA0000.jpg
ACV, Draaiboek Gladheidsbestrijding, Gemeente Renkum, gladheid, ijsvrij, Renkum.Nieuws, sneeuwvrij, strooibeleid, strooien
Gemeente, Natuur, Nieuws