Handig gft+e-afvalbakje om beter afval te kunnen scheiden

Foto: Gemeente Renkum

In de gemeente Renkum scheiden veel inwoners hun gft en etensresten, maar het kan nog altijd beter.

Uit sorteeranalyses van het restafval blijkt dat hier nog zo’n 40% aan gft en etensresten in zit. Dat is niet alleen zonde voor het milieu, maar ook van het geld.

Etensresten

Weet je bijvoorbeeld dat ook keukenafval en etensresten gewoon bij het gft+e-afval mogen? Gft+e-afval is dus niet alleen groente, fruit en tuinafval, maar ook etensresten, aardappelschillen, doppen van pinda’s, eierschalen, visresten, koffiedik en koffiefilters.

Dit afval mag dus gewoon in de kliko voor gft+e. Daarmee worden deze afvalsoorten grondstoffen voor groen gas en compost.

Keukenafval nog beter scheiden

Om het scheiden van keukenafval makkelijker te maken, stelt de gemeente 400 handige gft+e-afvalbakjes beschikbaar voor op het aanrecht. Dit bakje bestaat volledig uit gerecyclede materialen.

Wil je ook zo’n handig afvalbakje voor op je aanrecht? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Op vertoon van de ontvangstbevestiging kun je een afvalbakje ophalen bij de receptie in het gemeentehuis. Wees er snel bij, want op = op!

Jouw ervaring telt!

Haal je een gft+e-afvalbakje bij de gemeente op? Dan zijn zij benieuwd naar je ervaring met het scheiden van keukenafval en of dit afvalbakje je daarbij helpt. Daarom ontvang je over enkele maanden een e-mail met een aantal vragen hierover. Beantwoord de vragen en werk samen met de gemeente aan een afvalvrije samenleving!

In de hoogbouw en geen gft+e-kliko?

Bewoners van hoogbouw zijn in principe vrijgesteld van het scheiden van gft+etensresten. Maar weet je dat ook bewoners van hoogbouw een gft+e-kliko kunnen aanvragen bij ACV? Op ruim vijftig locaties in de gemeente scheiden bewoners van hoogbouw hun gft+e al met een kliko.

Vraag je een kliko aan? Zorg er dan voor dat je de kliko tijdens de ophaaldag zelf aan de straat zet. En plaats de kliko (buiten de ophaaldagen) op een beschutte plaats. Of sluit de kliko af om te voorkomen dat er restafval in gedaan wordt. Als bewoner van hoogbouw kun je de kliko uiteraard ook delen met buren.

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden contact op met onze Schone Buurt Coach via [email protected]. Of kijk op renkum.nl/schonebuurtcoach.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden