Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap op 20 maart

Foto: NU.NL

Op woensdag 20 maart kun je, je stem uitbrengen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap Vallei en Veluwe. Je kunt die dag niet één, maar twee keer stemmen. Daarom krijg je twee stempassen.

Heb je niet de Nederlandse nationaliteit? Dan ontvang je alleen een stempas voor de waterschapverkiezingen.

Verkiezingen Provinciale Staten Kijk voor meer informatie over de verkiezingen van de Provinciale Staten op gelderland.nl/verkiezingen.

Verkiezingen Waterschap Vallei en Veluwe Kijk voor meer informatie over de waterschapsverkiezingen op vallei-veluwe.nl/verkiezingen.

Meer informatie

Kijk voor allerlei praktische informatie over de verkiezingen op renkum.nl/verkiezingen. Ook op elkestemtelt.nl en hoewerktstemmen.nl vind je informatie over de verkiezingen en hoe het stemmen in zijn werk gaat.

Heb je vragen of opmerkingen over de verkiezingen die specifiek over onze gemeente gaan? Neem dan contact met de gemeente op via e-mail [email protected] of bel (026) 33 48 111.

Wat heb je nodig om te stemmen?

Om te kunnen stemmen, moet u uw stempas en een geldig identiteitsbewijs (ID-bewijs) meenemen. Dat is een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land of een vreemdelingendocument.

De stempas is je toegangsbewijs tot de verkiezing. Je hebt de stempas inmiddels in je brievenbus ontvangen. Het adres waarop je op de dag van kandidaatstelling (4 februari 2019) officieel staat ingeschreven, bepaalt waar je moet stemmen.

De stempas is een ‘bewijs van uitnodiging’ en het bewijs van je kiesgerechtigdheid. Het bezit van deze pas is voor het stembureau het bewijs dat je, je stem nog niet bij een ander stembureau heeft uitgebracht.

Nieuwe stempas regelen

Bent je de stempas kwijtgeraakt of is deze beschadigd? Vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe stempas aan. Dat kan schriftelijk tot vrijdag 15 maart 2019. Op afspraak aan de balie kun je tot en met dinsdag 19 maart 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen.

Ga naar renkum.nl/stempas;

  • Print het formulier ‘Verzoek voor vervangende stempas’ uit en vul het in;
  • Stuur het naar Gemeente Renkum, Burgerzaken, Antwoordnummer 37, 6860 VB Oosterbeek. Uiterlijk op vrijdag 15 maart 2019 moet de gemeente uw ingevulde formulier ontvangen hebben.
  • Regel je een vervangende stempas liever aan de balie in het gemeentehuis? Maak dan vóór dinsdag 19 maart 12.00 uur een afspraak.

Identiteitsbewijs verplicht

Zonder identiteitsbewijs (ID-bewijs) mag je niet stemmen. Neem daarom naast je stempas een ID-bewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart) mee. Je mag ook stemmen met een ID-bewijs dat maximaal vijf jaar verlopen is. Dat betekent dat achter de tekst ‘geldig tot’ de datum 21 maart 2014 mag staan of een latere datum. Je kunt dus ook je stem uitbrengen als je het ID-bewijs niet tijdig hebt verlengd.

Ook als iemand anders voor je gaat stemmen, met een onderhandse volmacht, moet je in het bezit zijn van een geldig ID-bewijs. Diegene die voor je gaat stemmen moet een kopie van je ID-bewijs laten zien.

Heb je geen ID-bewijs, of is dit langer dan 5 jaar verlopen, vraag dan op tijd een nieuw ID-bewijs aan bij de gemeente. Reken op minimaal vijf werkdagen voordat je de nieuwe ID-bewijs ontvangt.

Iemand anders gaat voor je stemmen (volmacht)

Kun je op woensdag 20 maart niet zelf gaan stemmen? Dan kun je op twee verschillende manieren regelen dat iemand anders voor je gaat stemmen.

Onderhandse volmacht

Je kunt iemand anders machtigen door de achterkant van je stempas in te vullen. Deze persoon mag dan namens jou je stem uitbrengen.

De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Renkum woont en zelf ook een stempas heeft ontvangen. De gemachtigde mag niet meer dan twee machtigingen aannemen. De volmachtstem moet gelijktijdig met de eigen stem van de gemachtigde worden uitgebracht. Degene die voor je gaat stemmen moet ook een kopie van jouw geldige legitimatiebewijs laten zien aan de voorzitter van het stembureau.

Schriftelijke volmacht

U kunt iemand ook een schriftelijke volmacht verlenen. Dat kan handig zijn als u lang van tevoren weet dat u zelf niet kunt gaan stemmen en ook niet in staat bent om uw ingevulde stempas aan iemand anders te geven. Als u een schriftelijke volmacht afgeeft, kunt u zelf niet meer stemmen.

Ga naar renkum.nl/volmacht;

  • Print het formulier ‘Verzoek om bij volmacht te stemmen’ uit en vul het in;
  • Stuur het naar Gemeente Renkum, Burgerzaken, Antwoordnummer 37, 6860 VB Oosterbeek. Uiterlijk op vrijdag 15 maart 2019 moet de gemeente je ingevulde volmachtformulier ontvangen hebben.
  • Regel je een schriftelijke volmacht aan de balie in het gemeentehuis? Maak dan vóór dinsdag 19 maart 12.00 uur een afspraak.

Stemmen in een andere gemeente

Met een kiezerspas kun je voor de verkiezing van Provinciale Staten overal in de provincie Gelderland stemmen. Voor de waterschapverkiezingen kun je stemmen in alle gemeenten die binnen het waterschap liggen. Kijk op vallei-veluwe.nl/verkiezingen welke gemeenten dat zijn.

Ga naar renkum.nl/kiezerspas;

  • Print het formulier ‘Verzoek om kiezerspas’ uit en vul het in;
  • Stuur het naar Gemeente Renkum, Burgerzaken, Antwoordnummer 37, 6860 VB Oosterbeek. Uiterlijk op vrijdag 15 maart 2019 moet de gemeente je schriftelijk verzoek om een kiezerspas ontvangen hebben.
  • Regel je een kiezerspas liever aan de balie in het gemeentehuis? Maak dan vóór dinsdag 19 maart 12.00 uur een afspraak.

Bewaar je kiezerspas goed. Je krijgt geen nieuwe pas als je kiezerspas zoekraakt. Als je stemt met een kiezerspas moet je ook een geldig identiteitsbewijs laten zien. Als je je niet kunt identificeren mag je niet stemmen.

Lees ook: Alle stembureaus waar je 20 maart kunt gaan stemmen

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden