Duurzame en slimmere openbare verlichting in de gemeente

Foto: Gemeente Renkum

Het college heeft begin juni ingestemd met de definitieve gunning van de opdracht voor aanbesteding van openbare verlichting in de gemeente Renkum.

Dit is het startsein voor vervanging van bestaande lantaarnpalen en lampen. In de komende 2,5 jaar worden circa 3.000 lantaarnpalen en 6.000 lampen vervangen en voorzien van duurzame en slimmere openbare verlichting. Als gevolg hiervan voldoet de gemeente Renkum voor openbare verlichting in 2022 reeds aan de klimaatdoelstellingen 2030, met een energiebesparing van meer dan 50%.

Slimme toepassingen

Aanleiding voor de aanbesteding zijn de sterk verouderde lantaarnpalen en lampen. Deze zijn dringend aan vervanging toe. Ook is de transitie naar duurzame en slimmere verlichting belangrijk om de klimaatdoelstellingen (sneller) te kunnen halen. De nieuwe lantaarnpalen kunnen in de toekomst voor allerlei doeleinden worden gebruikt, zoals voor het meten van luchtkwaliteit door implementatie van sensoren of voor het monitoren van verkeersstromen in het kader van de Omgevingswet.

Ook kunnen de lantaarnpalen in de toekomst gebruikt worden voor mobiel internet toepassingen (WiFi en 5G), als oplaadpunt voor elektrische auto’s en als camerabeveiliging. Een ander belangrijk voordeel is dat storingen direct gemeld worden via een systeem aan de gemeente. Hierdoor is er minder overlast voor onze inwoners ten gevolge van defecte lantaarnpalen en lampen.

Toekomstbestendig

De aanbesteding van de openbare verlichting zoals die uitgevoerd gaat worden, is uniek te noemen. Er is in geslaagd om met beperkte middelen het areaal compleet te vernieuwen, te verduurzamen en klaar te maken voor nieuwe toepassingen. Het contract voor beheer, onderhoud en vervanging is voor een periode van 20 jaar en daarmee is de kwaliteit van de openbare verlichting in gemeente Renkum geborgd.

Wethouder Joa Maouche: “Als gemeente zijn wij blij met deze innovatieve manier van verlichting in de openbare ruimte. Het gaat ons helpen onze klimaatdoelstellingen nog sneller te realiseren en bespaart ons op de lange termijn ook kosten”.

Samenwerking

De aanbesteding is gegund aan een consortium van drie partijen bestaande uit Citytec BV, Luminext en Primevest Capital Partners, samen Primevest Smart City Renkum BV. De lantaarnpalen blijven eigendom van de gemeente en daarmee is ook de regie op privacy en security gegarandeerd.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0