Airborne at Night: een ode aan de gliders middels videomapping

Airspeed Horsas near Arnhem 1944
Foto: United Kingdom Governement

Het gemeentehuis in Oosterbeek wordt een soort groot scherm, twee dagen lang wordt het verhaal van de gliders op een bijzondere manier verteld en iedereen kan komen kijken.

In de avond van vrijdag 13 en zaterdag 14 september gaan de bezoekers op het Raadhuisplein in Oosterbeek terug in de tijd. Met behulp van een unieke videoprojectie worden alle bezoekers meegenomen in de Airborne geschiedenis en specifiek in die van de gliders.

Middelpunt van de slag

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat operatie Market Garden met daarin de Slag om Arnhem plaatsvond. Gemeente Renkum was het middelpunt van deze slag in 1944. Denkt men aan de Slag om Arnhem dan denkt men aan de duizenden para’s die gedropt zijn. Maar wat velen niet weten is dat gliders (zweefvliegtuigen) manschappen, materiaal en munitie vervoerden.

Zo’n 600 Horsa gliders zijn in de septemberdagen van 1944 geland op diverse plekken in de regio van Wolfheze. Deze bijzondere Gliders zijn iconisch voor de Slag om Arnhem. Een Horsa Glider wordt in september tegenover het Airborne Museum tentoongesteld.

Aansluitend daarop heeft Gemeente Renkum ervoor gekozen om in dit kroonjaar dit markante vliegtuig met de heldhaftige Glider Pilots in een videomapping op het gemeentehuis in Oosterbeek te eren.

Videomapping

Mr. Beam, gespecialiseerd in videomapping en bekend van haar visual van Jeroen Bosch, heeft het verhaal van de gliders op een bijzondere manier geanimeerd. De projectie wordt elke 20 minuten op speciaal gecomponeerde muziek vertoond. Een nieuwe unieke manier om de impact van de Slag om Arnhem te laten voelen aan een breed publiek.

Deze septembermaand is er in gemeente Renkum een speciaal en uitgebreid programma. Wethouder Jasper Verstand: “We willen als gemeente iets extra’s doen voor de 75ste herdenking van operatie Market Garden en een blijk van waardering geven aan onze inwoners die zo betrokken zijn bij de Airborne.”

Airborne at Night; videomapping op het gemeentehuis van Renkum vrijdag 13 en zaterdag 14 september van 20.30-23.30 uur.

Zie ook: Hoe staat het met de Horsa Assault Glider in Soesterberg

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden