Parkeerverboden en omleidingen voor de 73e Airborne Wandeltocht

Foto: Renkum Nieuws

Zaterdag 7 september komen de deelnemers aan de Airborne Wandeltocht weer door de gemeente Renkum. Voor de 73e keer alweer.

Dit leidt tot extra verkeersdrukte. Om alles in goede banen te leiden worden er verschillende verkeersmaatregelen genomen.

Verkeersmaatregelen

Om een veilig evenement voor wandelaars, bezoekers en inwoners te organiseren, neemt de gemeente op zaterdag 7 september 2019 verkeersmaatregelen en zetten zij verkeersregelaars in. Deze verkeersmaatregelen zijn aanvullend op de al aanwezige verkeersmaatregelen.

Nieuw dit jaar is een parkeerverbod in 2 richtingen op de Badlaan (Kievitsdel). Dit is specifiek gedaan voor de pendelbus naar de parkeerplaats Roggekamp. Algemeen geldt: volg de aanwijzingen van de verkeersregelaars op. Zij zorgen voor een veilige doorgang van de wandelaars en leiden het verkeer in de goede banen.

1. Parkeer- en stopverbod

Vanaf zaterdagochtend 7 september 2019 00.00 uur geldt een parkeerverbod en verbod om stil te staan op verschillende wegen. Deze wegen zijn aangegeven op een kaartje (jpg, 290 kB). Hiermee worden voor hulpdiensten belangrijke routes autovrij gemaakt. Parkeer je auto al op vrijdagavond daar waar dat is toegestaan. Anders loop je het risico dat je auto, op jouw kosten, wordt weggesleept.

Zie de kaart onderaan dit bericht

1a. NIEUW Parkeerverbod Doorwerth

Dit jaar (2019) geldt voor het eerst een parkeerverbod op de Badlaan en op de Schaapsdrift tussen de Badlaan en de W.A. Scholtenlaan in Doorwerth.

2. Wegafsluiting Schelmseweg, Stationsweg en Dreijenseweg

Op zaterdagochtend 7 september 2019 vanaf 6.30 uur wordt de Schelmseweg afgesloten voor inkomend verkeer. Dit om de veiligheid te waarborgen van de mensen die de verkeersmaatregelen plaatsen. Vanaf 7.00 uur zijn de Stationsweg ter hoogte van het NS-station en de Dreijenseweg afgesloten voor al het inkomende en uitgaande verkeer. Hiermee wordt voorkomen dat het dorp al vroeg volloopt met wildparkeerders. Al het binnenkomende verkeer wordt naar de centrale parkeerterreinen geleid.

3. Wegafsluitingen Oosterbeek

Vanaf 9.00 uur gaat Oosterbeek op slot: alle wegen die het dorp ontsluiten, worden afgesloten. Op een aantal wegen wordt éénrichtingsverkeer ingesteld, zodat u Oosterbeek nog wel kunt verlaten. Wandelaars die met de auto naar Oosterbeek komen, worden omgeleid naar de parkeerterreinen aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth (Kievitsdel). Op het kaartje (jpg, 330 kB) staan alle afgesloten wegen.

4. Eénrichtingsverkeer Telefoonweg in Renkum

In verband met de verwachte drukte bij de parkeerplaats aan de Wolfhezerweg en het bereikbaar houden voor de hulpdiensten van een aantal instellingen in Wolfheze wordt op de Telefoonweg éénrichtingsverkeer ingesteld in zuidelijke richting.

5. Eénrichtingsverkeer Bennekomseweg in Heelsum

Op de Bennekomseweg tussen de Bloemenlaan en de Doornenkampseweg wordt in westelijke richting éénrichtingsverkeer ingesteld. Dit in verband met de grote groep wandelaars die de Bennekomseweg in een korte periode oversteken. Verkeer richting de Utrechtseweg/N225 kan omrijden via de Doornenkampseweg en de Heidesteinlaan. Deze maatregelen treden in werking vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

6. Wegafsluitingen Doorwerth en Heveadorp in de richting van Oosterbeek

In Doorwerth en Heveadorp zijn alle wegen richting Oosterbeek afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Ook de Utrechtseweg in Doorwerth vanaf Kievitsdel in de richting van Oosterbeek, de Italiaanseweg, het Van der Molenplein en een deel van de Kerklaan zijn afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Deze maatregelen treden in werking vanaf 11.00 uur of zoveel eerder als nodig.

Einde verkeersmaatregelen

Alle genoemde maatregelen duren tot zaterdag 7 september 2019 18.00 uur of zoveel eerder of later als verantwoord is. De Utrechtseweg in Oosterbeek gaat iets later open, zodat de schoonmakers veilig kunnen werken.

Overige informatie

Weverstraat

De Weverstraat is niet op alle plekken even breed. Voor de veiligheid van wandelaars en bewoners zijn in de hele Weverstraat geen uitstallingen, stands en kraampjes toegestaan. Hierop zal streng worden toegezien.

Calamiteitenroute

Mocht er zich onverhoopt een calamiteit in de toch al drukke Weverstraat voordoen, dan worden de wandelaars afhankelijk van de plaats van de calamiteit omgeleid. Er zijn vier calamiteitenomleidingen via onder andere de Fangmanweg, de Dam, de Zuiderbeekweg, de Van Toulon van der Koogweg en de Annastraat. Op deze straten geldt op 7 september daarom ook een parkeerverbod.

Muziekgroepen

De muziekgroepen die de wandelaars begeleiden, hebben hun onderkomen in de Vredebergkerk aan de Van Toulon van der Koogweg. Bij aankomst en vertrek is er extra busverkeer op deze weg. Voor de bussen wordt een aantal parkeerplekken vrijgehouden.

Maak gebruik van het openbaar vervoer

Kom je naar de Airborne Wandeltocht? Maak dan zo veel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.

 • De bussen brengen je tot vlak bij de Start/Finish. Er zijn 2 bushaltes ingericht op de Stationslaan/A.Weeninklaan en op de Oranjeweg/Hartensteinlaan in beide richtingen.
 • De bussen rijden via een andere route dan normaal en stoppen bij bovengenoemde haltes. De buurtbussen rijden deze dag niet.
 • Van 7.00 tot 18.00 uur stoppen alle treinen in Oosterbeek, ook de intercity’s (met uitzondering van de internationale trein). Vertel dit aan bezoekende familieleden en vrienden die van buiten de regio komen.
 • De NS biedt wandelaars de mogelijkheid om voor zaterdag 7 september 2019 een retour met 20% korting te kopen. Kijk voor meer informatie op de website van de NS.

Tips

 • Ga je zaterdag 7 september 2019 op pad met de auto en wil je geen hinder ondervinden van omleidingen en wegafsluitingen? Zet je auto dan voor 8.00 uur op een plek waar dat mag en waar je later op de dag Oosterbeek makkelijk uitkomt.
 • Tussen 9.00 en 18.00 uur kunt u Oosterbeek Hoog verlaten via de Graaf van Rechterenweg, Valkenburglaan en de Utrechtseweg richting Wageningen en de A50. Oosterbeek Laag kunt u verlaten via de Jhr. N. van Rosenthalweg, Julianaweg en Schelmseweg richting Arnhem en de A12.
 • De Dreijenseweg is vanaf 7.00 uur volledig afgesloten. Ook het spoorviaduct van Dreijenseweg naar Stationsweg is van 7.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer.
 • De parkeerterreinen voor de Wandeltocht bevinden zich aan de Wolfhezerweg (noord) in Wolfheze en de Roggekamp in Doorwerth. Alle wandelaars en bezoekers die het evenement met de auto bezoeken, worden omgeleid naar deze parkeerterreinen. Volg de routebebording naar de parkeerplaatsen, hiermee blijft de bereikbaarheid en doorstroming voor een ieder zoveel mogelijk gewaarborgd. Vanaf de parkeerplaatsen word je met pendelbussen tot vlakbij de start/finish gebracht.
 • Op de J.J. Talsmalaan en de ventweg van de Utrechtseweg tussen de Van Lennepweg en de Hoofdlaan in Oosterbeek zijn onbewaakte een fietsparkeerterreinen ingericht. Dringend verzoek om de fietsen hier te parkeren en niet langs de Sonnenberglaan. De Sonnenberglaan is namelijk de in- en uitstaplocatie van de pendelbussen.
  Volg geduldig de aanwijzingen van de parkeeraanwijzers op. Zij richten het parkeren zó in dat de beschikbare ruimte optimaal benut wordt.
 • Kom om 11.00 uur kijken naar het defilé en vanaf 14.00 uur naar de intocht. Tegenover het Airborne Museum zijn de hele dag gratis tribuneplaatsen beschikbaar.

Voorkom zwerfafval! Je wandelt door een kwetsbaar natuurgebied dat met grote zorg onderhouden wordt. Ook in de dorpen houden wij het graag schoon. Mogen wij daarbij op je hulp rekenen? Gooi geen afval op straat of in het bos, maar gooi het in de afvalbakken of neem het mee naar huis. Sluit de afvalbakken na gebruik om wespenoverlast te voorkomen.

(klik op de kaart om te vergroten))

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden